Pacsirtafélék

Mezei pacsirta

Pacsirtafélék

A pacsirtafélék (Alaudidae) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe tartozó család. 19 nem és 92 faj tartozik a családba. Magyarországon élő fajaikat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2003-ban „Az év madaraivá” választotta.

A pacsirtafélék Európa, Ázsia és Afrika területein honosak. A család valószínű keletkezési helye Afrika, ma is ott él a legtöbb faj. Európában és Ázsiában már sokkal kevesebb faj él, Ausztráliát pedig természetes úton csak egyetlen faj érte el. Érdekes, hogy az Afrikához viszonylag közel fekvő Madagaszkáron is csak egyetlen fajuk él. A havasi fülespacsirta a családból az egyetlen faj, amelyik behatolt Amerikába. Feltehetőleg északról érte el Észak-Amerikát, és ott széles körben elterjedt. Mivel nemigen akadtak konkurens fajai, messzire előrenyomult délre, és jelenleg Kolumbiában is fészkel.

A pacsirtafélék csőre erős, egyenes, középhosszúságú. Szárnya hosszú, széles, 9-10 másodrendű evezőtollal. Farka középhosszúságú és lekerekített. A hátsó ujj karma hosszú és egyenes.

Az emberek kedvelik a pacsirtafélék hangját. Főleg a mezei pacsirtát értékelik, emiatt ezt a fajt távoli kontinensekre is betelepítették, így ma él Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Rovarokkal és magvakkal táplálkoznak.

Pacsirtafélék Európában

Búbos pacsirta
Búbos pacsirta
Mezei pacsirta
Mezei pacsirta
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close