Kerecsensólyom

Jegyei

A kerecsensólyom (Falco cherrug) a madarak osztályának sólyomalakúak (Falconiformes) rendjéhez, azon belül a sólyomfélék (Falconidae) családjához tartozó faj. Nagytestű ragadozómadár, Európában és Ázsiában honos, és ősidőktől fogva fontos szerepet játszik a magyarok hitvilágában. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2000-ben „Az év madarává” választotta.

Nagytestű sólyomfaj, testhossza 45–55 centiméter, szárnyfesztávolsága 102–126 centiméter testtömege 730–1300 gramm. A tojó nagyobb méretű, mint a hím.

Elterjedése

Keleti elterjedésű faj. Európában Szlovákia déli részén, Romániában és Bulgáriában, illetve a volt Szovjetunióban költ. Ázsiában Mongóliáig terjed.

A kerecsensólyom hazánkban az állomány nagyobb része a hegyvidéki erdőkben, kisebb része a folyóártereken és az alföldi erdőkben költ.

Fészkelőhelye

A kerecsensólyom hegyvidéken a déli kitettségű sziklákon vagy a gerinc közelében a jó beszállólehetőséget nyújtó fészkekben költ. Az öreg, ritkás állományú bükkösöket előnyben részesíti. Alföldön és a folyók mentén vegyes korú elegyes erdőkben költ.

Szaporodása

A kerecsensólyom tojásait március végén, április elején rakja le. Sziklán és fán egyaránt fészkel. Sziklán többnyire holló fészkében vagy fészekmaradványában költ. Ennek híján a megfelelő párkányon kapart mélyedésbe rakja tojásait. Fán más ragadozó madarak – sas, ölyv, héja, kánya – vagy gólya, vetési és szürke varjú előző évi fészkében költ. Fészket sosem épít, és az elfoglalt fészket sem tatarozza, ezért az egy-két év alatt tönkremegy, ilyenkor kénytelen újabbat választani.

Fészekalja rendszerint 3-4 tojásból áll, de nem ritka a 2 vagy az 5 tojás sem. A tojásokat egy-két nap időkülönbséggel rakja le, a kotlás az első lerakása után elkezdődik. Többnyire a tojó ül a tojásokon, a hím csak ritkán váltja fel. A kikelt fiókákat a tojó az első két hétben őrzi, hideg vagy napsütés ellen védi. Ekkor csak a hím hordja a táplálékot, amit legtöbbször a levegőben ad át az elészálló tojónak. A második héttől mindkét szülő részt vesz a fiókák táplálásában, amelyek 5-6 hetes korukig maradnak a fészekben. Kirepülés után – június elején, közepén – az öregek látványos jelenetek közepette tanítják a fiatalokat zsákmányszerzésre.

Táplálkozása

A kerecsensólyom legfontosabb tápláléka az ürge és a hörcsög. Megtelepedését is erősen befolyásolja az ürgés legelők közelsége. Az utóbbi időben azonban az ürge sok helyről eltűnt, ezért egyre nagyobb számban szerepelnek táplálékában madarak.

Képek


Videó a kerecsensólyomról


Hang a kerecsensólyomról


HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close