Év madara 2016 a haris

Az év madara 2016-ban a haris volt. A harist a lakosság választotta a 2016-os év madarául az MME honlapján lezajlott internetes szavazáson.
Ismerd meg ezt a madarat a harist.

Elterjedése

Eurázsiái elterjedésű faj. A Brit-szigetektől a Bajkál-tóig, főleg az 50-60. szélességi fok között költ. Dél-Európában nem fészkel, Kis-Ázsiában a magasabb fennsíkokon viszont költ

Fészkelőhely

Elsősorban a nedves, üde, savanyú talajú rétek fészkelője. Nem kedveli a száraz, homokos, szikes talajokat. Tipikus élőhelye a rekettyebokrokkal, facsoportokkal, fasorokkal tarkított rét. A vizenyős, félszáraz réteken kívül gabonaföldeken is fészkel.

Állománynagyság

Rejtett életmódja miatt állománynagyságának felmérése csak hangja alapján végezhető, június-július hónapban. Az elmúlt évtizedekben számuk jelentősen csökkent, de ez a folyamat 1970 óta megállt.

Országos állománynagysága nem ismert. A csákvári réten a hatvanas évek közepén egy 200 ha-os területen 6 hím szólt Haraszthy L. megfigyelése szerint. 1978 júniusában a Sebes-Körös 17 km-es szakaszán 7 helyen szólt éjszaka.

Védelem

A haris régebben vadászható madár volt. Jelenleg a rétek, gabona-táblák gépi kaszálása jelent nagy veszélyt állományára. Hazánk szélsőséges klímája sem kedvez ennek a nedves élőhelyet kívánó fajnak. Egyre csökkenő élőhelyeinek fenntartásával maradék állománya megmenthető lenne.

Még több információ, képek, videó és hang a harisról ITT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close