Barna rétihéja

barna rétihéja

Jegyei

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.

Testmagassága 48-56 centiméter, szárnyfesztávolsága 115-130 centiméter. A hím 400-670 gramm, a tojó 540-800 gramm. Feje kicsi, teste nyúlánk, szárnya és farka hosszú. A hím szárnyán és farkán szürkés színezés, hasalja rozsdabarna. A tojó sötétbarna, feje és torka világos. A fiatal példányok sötétbarnák. A hímet és a nőstényt egyaránt repülés közben úgy lehet felismerni hogy enyhe V alakban tartja a szárnyát.

Elterjedése

A barna rétihéja a Brit-szigetek és Skandinávia kivéte-lével egész Európában költ. Ázsiában fészkelőterülete a Jenyiszejig terjed.

Fészkelőhelye

A barna rétihéja hazánkban szinte kizárólag nádasban költ. Sík és dombvidéki természetes és mesterséges tavaink nádszegélyében, természetes mocsarak avas nádfoltjaiban fészkel.

Szaporodása

A barna rétihéja fészkelése április végétől júliusig tart . Évente egyszer költ.Látványos nászrepülésüket már április elején megfigyelhetjük. Ezalatt hord-ják a fészekanyagot. A hosszú nádszá-lakat csőrükben vagy lábuk közé fogva viszik. A fészek építésében mindkét szülő részt vesz. Letördelt nádszálakra hordanak össze sokszor 50 cm vastag fészket, amelynek belsejét gyékény-, káka- és nádlevéllel bélelik. A fészek átmérője elérheti az 1 m-t is.


A tojások száma 4-5, ritkán 3 vagy 6. A fiókák 31-32 nap után kelnek ki. A tojásokat több napos időközökkel rakják le, de általában már az első vagy a második után megkezdődik a kotlás, ezért a kikelő fiókák között igen nagy a méretbeli különbség. Csak a tojó kotlik, a hím hoz neki táplálékot. A fiókákat többnyire csak a tojó eteti. A hím egész nap táplálék után jár, amelyet a levegőben ad át a tojónak. A fiókák kb. 40 napos korukra vál-nak röpképessé. A kirepülés után még egy ideig táplálják és zsákmányolni tanítják őket a szülők.

Táplálkozása

A barna rétihéja táplálékát a nádas és a környező rétek felett lebegve, a területet végigpásztázva keresi. Elsősorban a talajon és a vízfelszínen mozgó rágcsálókat, illetve madárfiókákat zsákmányol. Madár-táplálékában a szárcsa-, a vízityúk- és a réteken élő énekesma-dár-fiókák száma a legnagyobb.

Képek

Videó a barna rétihéjáról

Hang a barna rétihéjáról

 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close