Fácán

fácán

Jegyei

A fácán (Phasianus colchicus) a madarak (Aves) osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe, ezen belül a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj.

A fácán hímjét kakasnak, nőstényét tyúknak, fiataljait csirkéknek nevezzük. A nőivarú fiatalok a jércék.

A Phasianus nem a grúziai Rioni (ókori görög nevén: Phászisz) folyóról nyerte elnevezését, a fajnévben szereplő colchicus jelző pedig Kolkhisz vidékére utal, amely szintén a Kaukázus környékén található, és amely a fácán eredeti elterjedési területének nyugati végpontja volt.

Testhossza 53-89 centiméter, szárnyfesztávolsága 70-90 centiméter, testtömege 750-1300 gramm. Nagy zajjal, de jól repül. A kakasok jellegzetessége a feltűnően hosszú, színes farok és a szem feletti fehér folt. A fácántyúkok színezete szerényebb a kakasokénál, tollazatuk fakó, nincs rikító színezetük.

Elterjedése

A fácán eredeti hazája a Kaukázustól az Amurig és Burmáig a nyílt terep volt, sok helyre betelepítették. A középkorban már Közép-Európában is meghonosodott. Betelepítették Észak-Amerikába, a Hawaii-szigetekre és Új-Zélandra is. A betelepített állományok többnyire a kb. 30 vadon élő alfaj keverékéből állnak.

Gyakori madarunk. Hazánkban élő állománya a múlt század végén még tiszta volt, de az azóta betelepített különböző alfajok (örvös, mongol stb.) következtében kevertté vált, amelyben az örvös fácán dominál.

Fészkelőhelye

A fácán tojó a fészkének mindig sűrű, bozótos, csendes helyet keres. Legtöbbször a vetésben, lucernában, a magas fűben fészkel, az összefüggő nagy erdőségeket kerüli. Rékási J. fészkét nagyobb parkokban (pl.: Pannonhalmi arborétum) is megfigyelte.

Szaporodása

Általában májusban, ritkábban április végén teljes a fészekalja. A fácán évente csak egyszer költ, de az elpusztult fészekaljat utóköltéssel pótolja.

A tojó sekély mélyedést kapar, abba alomfélét kotor, és arra rakja – általában 24-48 óránként – 12-18 tojását. Ha a tojásokat elszedik, akkor többet is tojik. Tenyésztett fácán 50-55 tojást is tud rakni. Ezeket azonban nem fészekbe, hanem a területen szétszórva rakja le. A tenyésztett tyúkok többnyire nem kezdenek kotlani.

Állománya még akkor is fennmarad, ha fiókáinak 70%-a elpusztul. A fácántyúk 14-16 tojás lerakása után kezd kotlani. A kotlási idő 22-28 nap. A fácán poligám, megfelelő az ivararánya, ha 1 hímre 4-7 nőstény jut. Ahol több a kakas, ott erősen zavarják a párzást és a kotló tyúk nyugalmát. A költésben, csibenevelésben a kakas nem vesz részt. Több tyúkkal él, de eggyel sem marad hosszabb ideig.

A fácáncsibék 25-26 napi kotlás után látnak napvilágot. Csak a megszáradásig maradnak a fészeknél, utána a tyúk vezetésével élelem után járnak. Kedvező időjárás esetén a csibék 12 nap múlva már tudnak repülni, és háromhetes korukban éjszakánként felgallyaznak, öthetes korban a fiatal kakasok átszíneződése is megindul.

A fácánnevelés kritikus pontja a tollváltás. Különösen a 3-4. és a 14-15. héten a legérzékenyebbek a fiatalok a hőmérsékletre és a vízhiányra. A volierben nevelt csirkéknél a csipkedés, kannibalizmus is előfordul.

Táplálkozása

A fácán csibék öthetes korukig 80-85%-ban állati táplálékon élnek. Később főleg gyommagvakat fogyasztanak (80% növényi, 15-20% állati táplálék). A növényi táplálék 48%-a szántóföldi gyomnövények magja, 13%-a gazdasági növények magvai, többi növényi tápláléka jelentőség nélküli magvakból, gyökerekből, levelekből áll. Állati táplálékának zömét a lucerna és a kapásnövények rovarkártevői képezik. Áprilistól augusztus végéig főleg rovarral táplálkozik. A fácán a burgonyabogarat is fogyasztja.

Vonulása

A fácán állandó madarunk. Kiválasztott területét nem hagyja el. A költés után kóborol. A gyűrűzések szerint 10-20 km-es körzetben mozog, főleg csapatosan.

Képek

Videó a fácánról

Hang a fácánról

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close