Bíbic

Jegyei

A bíbic (Vanellus vanellus), régi népi nevein bébic, libuc, kibic, klíbicz a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a lilefélék (Charadriidae) családjába tartozó faj. A bíbic hangutánzó szó, mint az számos nyelvben így van. Angolul: peewit; hollandul: kievit; németül: Kiebitz (ejtsd: kíbic). A német szó a magyar képzésére is hatással lehetett. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2001-ben megérdemelten „Az év madarává” választotta, hiszen a bíbic igen kedvelt madár Magyarországon, számuk mégis csökken.

Igen feltűnő, fekete-fehér alapszínű, bóbitás madár. Feje változó mértékben elöl, és a szeme alatti csíkban fekete, hátrább fehéres. Mozgatható fekete bóbitája igen hosszú, tollból tevődik össze, gyakran kettő, vagy több részre hasadt. Szárnya széles, lekerekített, a fényben leginkább zöldesen, s némelyütt bíboran és kéken csillogó. Csőre meglehetősen rövid. A torok csak nászidőszakban fekete, egyébként fehér. Hasa fehér, szárnyalja halvány gesztenyevörös. Kisebb nemi és fiatal-felnőttkori különbségek mutatkoznak: A hím főleg kontrasztosabb, fehér “mellénykéje” feltűnőbb, illetve bóbitája jóval hosszabb, a fiatalhoz vagy a tojóhoz viszonyítva. A fiókák rejtőszínűek, hasuk piszkossárga, hátuk világosbarna alapon sötéten foltozott. Ennek köszönhetően zsombékosban elbújt bíbicfiókát igen nehéz fölfedezni.

Átlagos testhossza 28–33 centiméter, szárnyfesztávolsága ehhez képest meglehetősen nagy, 67–87 centiméteres. A bíbicek kb. 140–320 grammot nyomnak.

Elterjedése

Eurázsiában költ. Megtalálható a Brit-szigetektől a Távol-Keletig. Főként a mérsékelt övi zónában költ, de átterjed a hideg, a mediterrán, és helyenként a sivatagi zónára is. Századunk elejétől Európában északi irányba terjeszkedik.

Magyarországon az Alföldön és a Kisalföld megfelelő élőhelyein közönséges, de szinte mindenütt, még a hegy- és dombvidék közé ékelődő, alacsonyabb fekvésű medencékben, folyó-völgyekben is előfordul.

Fészkelőhelye

Legnagyobb sűrűségben a szikes tavakat övező szikes pusztákon fészkel. Ott, ahol a szinteződés miatt a növénytársulások övezetesen rende-ződnek, legkorábbi fészkei a tavasszal víz alá nem kerülő sziki csenke-szesben, a későbbiekben a sziki zsázsa övében, illetve a mézpázsittal kevert sziki zsázsás társulásban találhatók. Költ szántóföldeken, here- és lucernaföldön, erdőkkel körülvett vizenyős hegyi réteken, szélesebb patak- és folyóvölgyeket kísérő réteken.

Szaporodása

Enyhe tavaszi időjárás esetén már március utolsó harmadában költéshez kezd. Pótköltésekkel szaporodási időszaka július végéig is elhúzódhat. Évente többnyire egyszer költ.

A költési idő kezdetén a talajba kis fészekgödröt kapar. Ezt a környéken található száraz növényi szálakkal béleli. A talaj nedvességétől függően vastagabb fészket is építhet.

A fészekalja 4 tojásból áll, amelyeket naponta rak le. Az utolsó vagy az utolsó előtti lerakása után kezdi a kotlást. A hím is üli a tojásokat. A kotlási idő 24 nap. A kikelő pelyhes fiókák egy-két napig még a fészek közelében maradnak, azután az öregek vezetésével keresik táplálékukat. Hideg, esős időben az öregek szárnyai alá bújnak. Veszély esetén az öregek vészkiáltására szétfutnak, és láthatatlanul lapulnak meg a talajon.

Korai fészekaljai gyakran elpusztulnak, ilyenkor pótköltéshez kezd. Előfordulhat másodszori pótköltés is. A fiókák öt hét múlva lesznek röpké-pesek. A kikelő 4 fiókából gyakran csak 1 vagy 2 nő fel. Ivarérettségét egyéves korában éri el, de ebben a korban még nem mindegyik költ.

Táplálkozása

Táplálékát száraz gyepes területeken, réteken, vizek parti zóná-jában a talajról szedi fel. Túlnyomórészt állati táplálékot fogyaszt. Zsákmányállatai között főként rovarok, pókok, csigák és giliszták szerepelnek. Növényi eredetű táplálékát különféle magvak és apró növényi részek képezik.

Képek


Videó a bíbicről:

Hang a bíbicről:



HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close