Zöld küllő

Jegyei

A zöld küllő (Picus viridis) a madarak (Aves) osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe, ezen belül a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó faj.

Testhossza 32 centiméter, szárnyfesztávolsága 41 centiméter, csőrhossza 4,5 centiméter, nyelvhossza 10 centiméter és a testtömege 180–200 gramm között van. Tollazata a hátán zöldes-sárgás, hasa és begye világos. A tojó fekete bajszáról ismerhető fel. Mindkét nemnek piros fejfedője van. A fiatal madár arc-, torok- és begytollazata sávozott. Hangja messze csengő, éles, csökkenő hangmagasságú kacagás. Röpte surrogó, erősen hullámvonalas.

Elterjedése

A zöld küllő egész Európában, Északnyugat-Afrikában, és Délnyugat-Ázsiában költ. Skandinávia északi részéről, Írországból, Korzikáról és Szardíniáról hiányzik.

Fészkelőhelye

A zöld küllő hegy- és sík vidéki ligeterdők, öreg tölgyesek, vén fákkal tarkított legelők, erdőszélek, ártéri erdők, idősebb fákból álló fasorok a legkedveltebb élőhelyei. Gyérített bükkösökben és egyéb elegyes, ritkásabb lomberdőkben, továbbá mezőgazdaságilag művelt területek között húzódó fasorokban, facsoportokban is megtelepszik, ha ott odúkészítésre alkalmas fák is vannak.

Szaporodása

A zöld küllő költőodúját már március végén kezdi vésni, de az csak április közepére készül el. Varga F. 1965. április 4-én, 1981. április 1-én és 8-án már csaknem kész odúikat találta meg a Medves hegység erdeiben.

A tojásrakás ideje változó, rendszerint április második felére esik, de akadnak korábbi, illetve későbbi költők is. 1967. május 8-án, száraz bükkfában 6, közvetlen kelés előtt álló tojásán kotlott a Zagyvaróna fölötti ligeterdőben. Évente egyszer költ.

A zöld küllő odúlakó. Költőodúját belülről korhadt fába, kiszáradt vastag ágba vagy száraz fába vési. Az odú talajtól mért magassága 2-16 m, mélysége 35-40 cm. Varga F. legtöbb odúját idős tölgy- vagy bükkfában találta, de szívesen fészkel más fában is (nyár, nyír, fűz, éger, gyümölcsfa stb.).

5-6, ritkán 7 tojását az odú véséséből visszamaradt faforgácstörmelékre rakja. A kotlás csak az utolsó tojás lerakása után kezdődik és 15-16 napig tart. A fiókák 20-22 napig tartózkodnak az odúban. A kisebb fiókákat ritkábban, a kirepülés előttieket már 6-12 percenként etetik. Kirepülés után kb. még két hétig etetik a fiókákat a szülők, ezután a család szétszóródik.

Táplálkozása

A zöld küllő fő táplálékai a hangyák, a különböző szúfélék, a korhadó fákban (tönkökben) élő lárvák és egyéb kéreg alatt élő rovarok. Gyakran tartózkodik a talajon is, ahol az ott élő rovarokat (elsősorban a hangyákat) szedi össze. Ősszel és télen magvakat is fogyaszt. Ez idő tájt egészen mély járatokat készít a hangyabolyokba, ahol a megdermedt hangyák után kutat.

Vonulása

A zöld küllő nem vonuló madár, de az őszi és téli időszakban elhagyja költőterületét. Ilyenkor lakott területekre is elkóborol, ahol főleg a szőlőkben, gyümölcsösökben és a fiatal erdőkben figyelhetők meg egyes példányai.

Képek


Videó a zöld küllőről:

Hang a zöld küllőről:









HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close