Szarka

Jegyei

A szarka (Pica pica) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: közönséges szarka vagy európai szarka.

Előszeretettel gyűjti össze fészkébe a fényes, csillogó tárgyakat, ezért a népi folklórban mint „tolvaj szarka” él. A papagájhoz hasonlóan megtanítható az emberi beszéd utánzására. Az egyetlen madár, amelyről tudott, hogy képes felismerni magát a tükörben,amit a fejlett éntudat jelének tartanak.

A szarka testhossza 40-45 centiméter, farokhossza körülbelül 20-22 centiméter, szárnyfesztávolsága 60 centiméter és testtömege 200-250 gramm. Mindkét nemnek fekete-fehér tollazata és hosszú, ék alakú szárnya van. A felnőtt hím P. p. pica alfaj egyedeinek testhossza 44-46 centiméter, melynek több, mint felét farktollaik hossza teszi ki. Szárnyfesztávolságuk 52-62 centiméter között váltakozik. Fejük, nyakuk és mellkasi részeik fényes, fekete színű, fémes zöld, vagy lilás árnyalatokkal tarkítva, begyük és vállövi tollazatuk fehér színű, szárnyaik feketék, fémes árnyalatokkal, míg szárnytollaik fehér hálózatot alkotnak a tollak fekete széleivel, melyek leginkább akkor szembetűnőek, ha az állatot repülés közben látjuk lábaik és csőrük fekete, íriszük sötétbarna színű. A két nem tollazata hasonló, bár a tojók némileg kisebb testalkatúak. A hím egyedek 210-272 gramm tömegűek, míg a tojók 182-214 gramm tömegűek. A fiatal példányok hasonlóak a felnőtt egyedekhez, de fedőtollaik kevésbé fényesek. A szarkák alfajai méretben különböznek a névadó alfajtól, valamint abban különböznek még, hogy tollazatuk mennyi fehér színt tartalmaz, valamint abban, hogy milyen fémes árnyalattal bírnak fekete tollaik. A felnőtt egyedek a költési szezon után teljesen levedlik korábbi tollaikat. Az repüléshez szükséges tollazat három hónapon belül kicserélődik. A fiatalok a felnőtteket követően egy hónappal kezdenek el vedleni, de ez nem érinti szárnytollaikat és farktollaikat.

Elterjedése

A szarka Európában, Észak-Ameri-kában és Észak-Afrikában költ. Magyarországon gyakori fészkelő, a sík vidéki, remízes területeket előnyben részesíti, a nagy összefüggő erdőségeket kivéve mindenütt megtalálható.

Fészkelőhelye

A szarka a ligeterdőkkel, fasorokkal, csenderesekkel tarkított legelőkön, réteken, mezőgazdasági területeken él a hazai állomány zöme, de megtaláljuk a folyóárterek erdőszélein, tavak menti erdős-bokros területeken és mocsarak, lápok égereseiben, füzeseiben. Újabban városok parkjaiban is megtelepszik. Fészkét legtöbbször sűrű ágak közé, tövises bokrokra (galagonya, keskenylevelű ezüstfa, kökény) vagy fákra (akác, lepényfa) rakja, ezek hiányában rekettyefűzre és fiatal nyárakra is szívesen épít. Egészen kivételes esetekben a nádban is fészkelhet.

Háborítatlan területrészeken fészkét már 2-3 m magasságban megtalálhatjuk, de ahol üldözik, a fák koronájában, 10-15 m magasságban fészkel.

Szaporodása

A szarka a fészeképítést már márciusban elkezdi, a költés azonban az esetek többségében csak április közepétől indul meg. Évente egyszer költ. Pótköltés esetén a költés kezdete május közepére is eltolódhat.

A hím és a tojó vékony ágakból aránylag nagy, művészi fészket épít, amely fölé – a ragadozók elleni védelmül – tövises gallyakból laza tetőt is emel. A mély fészekcsészét sárral tapasztja simára, majd fűszálakkal és gyökérdarabkákkal finoman béleli. A fészek egy vagy két bejáratát az oldalsó részen alakítja ki. Ha költőhelyén nem zavarják, fészkét több éven keresztül is használja. Háborgatott területeken egy időben több, ún. csalogatófészket készít, költésre azonban csak egyet, a legrejtettebb helyen levőt használja.

Az 5-8, ritkán 9 tojásos fészekalját a tojó 17-18 napig üli. A kotlás rendszerint az utolsó tojások lerakása előtt kezdődik meg. A szarka fiókák nevelésében a szülők azonos mértékben vesznek részt, de bizonyos munkamegosztás megfigyelhető. A hím inkább a táplálékot szállítja, a tojó pedig az etetésben vállal nagyobb részt.

A fiatalok a kelés utáni harmadik héten hagyják el a fészket először, és a fészek melletti ágakon várják, hogy az öregek megérkezzenek az élelemmel. Veszély esetén már szerte az ágak sűrűjébe menekülnek, de éjszakára még visszajárnak a fészekbe. Kb. négyhetes korukban repülnek ki, de a család még sokáig összetart, csoportosan mozognak pihenő- és táplálkozóhelyeik között.

Táplálkozása

A szarka zsákmányszerzését tekintve rendkívül sokoldalú. Túlnyomórészt állati táplálékot, elsősorban rovarokat fogyaszt. Táplálékában leggyakrabban sáskák, tücskök, cserebogarak, gabonaszipolyok és poloskák, drótférgek, gyalogcincérek, ormányosbogarak, dög- és trágyabogarak szerepelnek. Jelentős számban eszi a burgonyabogarat és lárváját is.

Ragadozó természetét igazolja, hogy gyíkok, apró rágcsálók, napos nyúlfiak, madártojások és fiókák is rendszeresen előfordulnak zsákmányában. Fészekrabló, még a sűrű bokrokban épült fész-kek sincsenek biztonságban tőle. Sekély vízből kiragadja a halivadékot, faluszéli udvarokból, tanyákról elhordja a naposcsibét. Téli időszakban előszeretettel jár dögre.

Nem veti meg a szarka a haszonmagvakat és a bogyós gyümölcsöket sem. Az év nagy részében az elhullott magvakat szedi össze, de megdézsmálja a kelő és az érő kukoricát, valamint ősszel a szőlőt.

Az utóbbi években a szarka táplálékában is csökkentek az állati eredetű anyagok, a mezőgazdasági termékek aránya viszont emelkedik.

Vonulása

A szarka állandó madarunk. A visszafogásokból kiderült, hogy költőhelyéhez ragaszkodik, nagyobb távolságra nem kóborol. A gyűrűzés helyétől legnagyobb távolságban 30 km-re került meg. A téli időszakban a fészkelőhely környékén kisebb csapatokban mozog, néha behúzódik a lakott területek közelébe.

Képek

Videó a szarkáról:

Hang a szarkáról:





HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close