Kuvik

Jegyei

A kuvik (Athene noctua) a madarak (Aves) osztályának bagolyalakúak (Strigiformes) rendjébe, a bagolyfélék (Strigidae) családjába tartozó faj. A népnyelv halálmadárnak is nevezi.

Testhossza 21-23 centiméter, szárnyfesztávolsága 54-58 centiméter, testtömege 140-245 gramm. A kuvik kis termetű bagolyfaj, melynek lapos fejtetője, tömzsi, vaskos testalkata és rövid farka van. Homloki része, illetve fejének teteje ellaposodott, mely rosszalló kinézetet kölcsönöz e madárnak. Tollazata szürkésbarna, melyet fehéres színű csíkozások, pöttyök tarkítanak. Testének alsó részei világosabb színűek, melyeket sötétbarna csíkozások és pöttyök tesznek változatossá. Testhossza átlagosan 22 centiméter, míg szárnyfesztávolsága 56 centiméter mindkét nemnél. Testtömege 180 gramm körül alakul átlagosan. A hímek testtömege 160-240 gramm közt, míg a tojók testtömege 170-250 gramm között váltakozik. A két nem között nem jelentkezik nagyobb megjelenésbeli eltérés.

A felnőtt kuvikok legjellemzőbb kinézete testük felső részének fehér pöttyökkel tarkított tollazata, amely alul barnás csíkozással tarkított fehéres tollazatba megy át. A kuviknak nagy feje van, hosszú lábai és sárgás szemei, melyek fölött piszkosfehér szemöldök húzódik, amelytől szigorúvá válik tekintete. A fiatal egyedek halványabbak és nem található meg fejükön a felnőttek tollazatára jellemző fehér pöttyökből álló korona. E madárfajnak a fakopáncsokhoz hasonló röpte van, ám lekerekített szárnyvégei és megjelenése jelentősen eltér.

Elterjedése

Eurázsiában kelet felé Koreáig és az Amur vidékéig terjed költőterülete. A kuvik fészkel Észak- és Északkelet-Afrikában is. Földrészünkön általános elterjedésű, de Skandináviából hiányzik.

Fészkelőhelye

A kuvik elsősorban a nyílt területek madara. Jellemző élőhelyei az alföldi tanyák, istállók, juhhodályok, öreg állományú gyümölcsösök, koros fákkal tarkított legelők, szőlőhegyek, árterek csonkolt füzesei, parkok, öreg fasorok. Fészkelőhelyének megválasztásakor nem kerüli az ember közelségét.

Szaporodása

A kuvik évente egyszer költ, tojásos fészkek április közepétől május közepéig találhatók. Ha a fészekalj el-pusztul, pótköltése lehetséges. Alkalmilag télen is költ.

Gyakran éveken át kitart a párja mellett. A revírt a téli hónapokban sem hagyja el. A násztevékenység során kiáltozását gyakran egész télen át, de február elejétől rendszeresen hallhatjuk. A kiválasztott revírt több éven át birtokolhatja ugyanaz a pár.

Üregekben, faodúban és tetőszerkezetek alkalmas helyein költ. Külföldi kísérletek azt bizonyítják, hogy szívesen elfoglalja a számára készített speciális fészekodút is. Erre vonatkozóan a Magyar Madártani Egyesület tagjai is végeztek már eredményes kísérleteket.

Fészket nem épít, tojásait – melyek száma 3-5 (2-7) – a puszta aljzatra rakja. Kizárólag a tojó kotlik, és csak hajnalban, valamint szürkületkor hagyja el rövid időre a fészket. A hím hord számára eleséget. A kotlási idő függ a táplálkozási viszonyoktól, kedvező években többnyire 24-25, táplálékban szegény tavaszon 28 nap is lehet. A fiókák számára eleinte a hím hordja a táplálékot, amelyet a tojó oszt szét közöttük. Később már mindkét szülő etet. A fiatalok nem egészen négy hétig maradnak a fészekben, de kiröpülésük után az öreg madarak még hosszabb ideig óvják és etetik őket.

Táplálkozása

Elsősorban változatos vadászati módszerei miatt a kuvik táplálékállatai között – Közép- és Nyugat-Európában – legalább 25 kisemlős és 60 madárfaj szerepel. Ritkábban kisebb hüllőket, kétéltűeket, ezenkívül rovarokat, kivételesen halakat is fogyaszt.

A kuvik nyáron gyűjtött köpeteiben nagyon sok kitinmaradvány bizonyítja, hogy sok rovart zsákmányol, az erre vonatkozó hazai vizsgálatok azonban még hiányoznak.

Képek


Videó a kuvikról:

Hang a kuvikról:





HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close