Kenderike

kenderike

Jegyei

A kenderike (Carduelis cannabina) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.

Testhossza 12,5–14 centiméter. Karcsú és hosszú farkú, rövid, szürke csőrű madár. A háta és dolmánya valamennyi tollazatban barna, torka krémfehér, közepén jellegtelen sötét pettyezettel. A fejoldal a szem fölött és alatt világos mintájú, piszkos szürke pofája közepén világos folt van. Kézevezői fehéren szegettek. A hím homloka és melle vörös, ősszel barnásvörös és részben elfedik a világos tollszegélyek. Tarkója egyöntetűen szürke. A nőstény tollazatában nincs vörös szín, tarkója barnásszürke, a mellén és a fejtetőn finoman sávozott.

Elterjedése

A kenderike a Skandináv-félsziget déli felétől Marokkó és Algéria földközi-tengeri partvidékéig mindenütt költ. Megtalálható Kis-Ázsiában is.

Hazánkban általánosan elterjedt gyakori fészkelő. Kedvelt élőhelyei a sík és a lankás dombvidékek, de a városi temetőkben, parkokban is szívesen megtelepszik.

Fészkelőhelye

A kenderike sík és dombvidéki bokrosokban, nyírt kerítéssövényekben, forgalmas közút és vasút menti magános bokorba, továbbá szőlőtőkébe rakja fészkét. A borókások rendszeres költő madara. Temetőkben előszeretettel választja az örökzöld növényeket (pl. Buxus) fészkelőhelyül. Szalai F. megfigyelte, hogy szeméttelepen bálába gyűrt elkorrodált kerítésdrót kötegbe rakta fészkét. Más esetben összerakott nádkévék csúcsán költött. Csörgő T. 1981-ben egy Budapest-közeli mocsaras területen avas sáscsomóban találta fészkét.

Szaporodása

A kenderike első költése általában áprilisra esik. Néha már a hónap elején találkozhatunk kotló madárral, máskor április 20-a körül kezdi a fészeképítést. Második költése május vége és június vége között van.

Általában a talajhoz közel, a sűrűségbe, ritkábban egészen a talajra, fű közé rejti fészkét. Ha nem talál örökzöldet, akkor az előző évi elszáradt aljnövényzetet vagy fűcsomót használja takarásul. A fészket a tojó építi, a hím csak kíséri párját. Fészekanyagnak különféle száraz növényi szálakat használ fel, a belső csészét finomabb szálakkal, szőrrel, pihével gondosan kibéleli.

Többnyire 5 tojást rak, de nem ritka a 6-os, kivételesen a 7-es fészekalj sem. A kotlás 10-12 napig tart. Elsősorban a kenderike tojója kotlik, a hím csak időnként váltja fel. A fiókák etetésében mindkét szülő részt vesz. A fiatalok kb. 2 hét után hagyják el a fészket. Ezután a család egy ideig még együtt marad, amíg a fiókák teljesen önállóvá nem válnak.

Táplálkozása

A kenderike magevő, de fiókáit rovarokkal, pókokkal is táplálja. Nyáron különösen kedveli a gyermekláncfű félérett termését. Télen főleg a disznóparéj, a bojtorján, a nefelejcs, a keserűfű magvaival táplálkozik. A gazdasági növények (pl. kender, len, repce, répa, káposzta) magvait is megeszi. Zöldet is csipeget.

Képek

Videó a kenderikéről:

Hang a kenderikéről:

Nézd meg ezeket a madarakat, cikkeket is!



HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close