Tengelic

Elterjedés

A tengelic Európa mediterrán és mérsékelt övében, valamint Délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában költ.
Hazánk sík és dombvidékein általánosan elterjedt faj.

Fészkelőhely

A tengelic zárt erdőket kerüli. Fészkét inkább parkokba, útszéli fa-sorokba, gyümölcsösökbe, kertekbe rakja. Erdőben mindig a szélső fák valamelyikén vagy a nagyobb erdei tisztások mentén költ. Kultúrakövető faj, előszeretettel telepszik meg városok, falvak útszéli fáin.

Költési idő

A tengelic május elejétől július végéig általában kétszer költ, de előfordul harmadszori fészkelése is. Ilyenkor a fiókák etetése augusztus elejéig is el-húzódhat.

Állománynagyság

Általános elterjedése miatt országos állományát nem lehet meghatározni. Legány szerint a Tisza menti kubikerdők, valamint az elegyes ártéri erdők 1 ha-ján 1-1 pár fészkelt.

Vonulás

A tengelic állandó madár. A közép-európai, így a hazai állomány egy része is észak-déli irányban kóborol.

A gyűrűzési adatok szerint a Magyarországon fészkelők egy része a Balkán-félszigetre húzódik télen. Főleg Jugoszláviában és Görögországban telelnek. Az állomány kisebb része vonul csak Olaszországba. Ugyanakkor hozzánk a tőlünk északra levő területekről – Lengyelországból, a régi Csehszlovákiából, illetve a volt NDK-ból – érkeznek kisebb-nagyobb telelő csapatok.

Védelem

Országos állománya nem veszélyeztetett. A még röpképtelen fiókák közül, különösen a városi kertekben, sokat elpusztítanak a házimacskák.

Még több információ, képek, videó és hang a tengelicről ITT!








HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close