Erdei pinty

erdei pinty

Jegyei

Az erdei pinty (Fringilla coelebs) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.

Testhossza 14–16 centiméter, farka 63–68 mm, csüdje 17–19 mm. Szárnyfesztávolsága 24–29 centiméter, a hím testtömege 20-29 gramm, a tojó kisebb, 18-27 gramm közötti. Csőre 13–14 milliméteres.

Díszes, nagyon szépen éneklő madarunk; jókedvében pink-pink-nek hangzó hangokat, röptében pjü-pjü kiáltásokat hallat. A hím revirt jelző, ún. esőhívó hangja egyénileg nagyon eltérő. Változatos futamokból áll, amelyekben a szakemberek szigorú szabályokat mutattak ki.

Az erdei pinty hím olyan, mintha kékesszürke sapkát viselne: a homloka koromfekete, fejteteje, nyakszirtje kékes palaszürke. Szeme környéke, pofája világos rozsdabarna, begye és melle vörhenyes. Dolmánya vörhenyesbarna, felső háta és farcsíkja élénk sárgazöld. A test alsó része borpiros. Szárnyán a színek csíkokban váltakoznak: a középső szárnyfedőtollak fehérek, a két szélső kormánytoll csaknem fehér, a többi szürke.

Elterjedése

Az erdei pinty egész Európában, Kis-Ázsiában és Észak-Afrikában költ. Ázsiában Nyugat-Szibériáig terjed.

Hazánkban mindenütt előfordul az Alföldtől, a dombvidéken át, középhegységeink legmagasabb pontjáig.

Fészkelőhelye

Az erdei pinty eredetileg kifejezetten erdei madár volt. A nagyobb kiterjedésű középhegységi lomb- és tűlevelű erdőket éppen úgy kedveli, mint az ártéri ligeterdőket vagy a kisebb alföldi erdőtelepítéseket. Szívesen megtelepszik nagyobb parkokban, gyümölcsösökben, idős fában gazdag kertekben, sőt mezővédő erdősávokban és útszéli fasorokban is.

Szaporodása

Az erdei pinty április végétől – melegebb időjárás esetén április közepétől – június végéig kétszer költ.

Fészkét vízszintes ágakra, elágazásokra, mohából, zuzmóból építi, és szőrrel, pihével béleli. A 9-11 cm átmérőjű és 6-8 cm magas fészket csak a tojó rakja. A hím közben hangos énekléssel védi revírjét.

A fészek földtől való távolsága tág határok között mozog. Nagy földön, Legény A. Tiszavasváriban 1974-ben 1,5 m magasan találta fészkét fiatal tölgyfán. Általában azonban ennél jó-val magasabbra, 8-12 m-re fészkel, lehetőleg öreg fákra, amelynek vastag ágán jól el tudja rejteni a fészket.

A teljes fészekalj 5, de ritkán 4 vagy 6 tojásból áll. 4-es fészekalj inkább csak a második költéskor fordul elő. A tojásokat egymást követő napokon rakja le, és csak a teljes fészekaljon kezd kotlani.

A költésben az erdei pinty hím nem vesz részt, hanem ez idő alatt eteti a tojót, és őrzi a fészek környékét. A fiókák legtöbbször a 13. napon kelnek ki, és 13-14 napos korukban hagyják el a fészket.

Táplálkozása

Az erdei pinty főleg növény-, elsősorban magevő. Táplálékát a földön járva szedegeti össze, de rovarokat és más állati eredetű táplálékot is elfogyaszt. Fiókáit hernyókkal, bogarakkal, kétszárnyúakkal és pókokkal eteti. Rékási J. futrinkák kitintöredékét találta gyomortartalmában.

Képek

Videó az erdei pintyről:

Hang az erdei pintyről:

Nézd meg ezeket a madarakat, cikkeket is!



HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close