Szalakóta

szalakóta

Jegyei

Az európai szalakóta vagy szalakóta (Coracias garrulus) a madarak osztályának szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjébe és a szalakótafélék (Coraciidae) családjába tartozó faj. Népies neve a kékcsóka. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1991-ben „Az év madarává” választotta.

A szalakóta testhossza 29-32 centiméter, szárnyfesztávolsága 52-73 centiméter, testtömege 120-160 gramm. Nagy, varjúszerű madár, feltűnő, élénk színű tollazattal. A felnőtt madár feje, nyaka, hasoldala zöldeskék. Homloka és álla fehéres, szemén vékony fekete sáv húzódik át. Háta gesztenyebarna, farkcsíkja bíborkék. Válla irizáló kobaltkék, szárnyfedői világos kékeszöldek, evezőtollai kékesfeketék. Farka feketéskék, farktollainak széle halványzöld, a csúcsuk fekete. Röptében látszanak kétféle árnyalatú, kék szárnyfedői és fekete evezőtollai. Alsó szárnyfedői világoskékek, evezőtollai fekete csúcsúak. Erős, lehajló, kissé horgas végű csőre fekete. Lába sárga-okkersárga. A fiatal madár a tompa színű felnőtthöz hasonlít. A fiatalok fakóbbak zöldesebb szürke színezetűek: melle és felső középfedői barnásan futottak.

Elterjedése

A szalakóta Európa és Ázsia mérsékelt övi területének nyugati felében él. Kelet felé Kö-zép-Ázsiáig terjed. Nyugat-Európából hiányzik. A volt NSZK és Dánia területéről századunkban tűnt el.

Jelenlegi elterjedése felöleli Európa középső és keleti részét, a Pireneusi és az Appennini-félszigetet, Kis-Ázsiát és Közép-Ázsiát, valamint Afrikában az Atlasz vidékét.

Magyarországon a szalakóta a középhegységek központi, magasabb részeinek kivételével mindenhol előfordulhat, de a Duna-Tisza közén legnépesebb az állománya.

Fészkelőhelye

A szalakóta legjellemzőbb élőhelyeit a Duna-Tisza közén, a homokhátság borókás fehér-nyárligetei, a ritkás fehér-nyárcsoportokkal tarkított nyílt homokpusztai táj, zárt homoki erdők szegélyei, a buckavonulatok közé ékelődő tóláncolat magános öreg füzekkel, fa-csoportokkal tarkított rét-szegélyei alkotják. Megtelepszik a Tisza árterének öreg ligeterdeiben, a Tiszántúl erdőssztyepp tájain. Megtalálható a hegyvidék déli lejtőin kialakult öreg gyümölcsösökben, s főképp a Dunántúlon, legeltetett öreg tölgyesekben.

Szaporodása

A szalakóta évente egyszer költ. A kotlás május végén kezdődik. Hazai állománya kivétel nélkül faodú-ban költ. Május közepe táján választja ki fészkelőodúját (ez általában a zöld küllő vagy a fekete harkály elhagyott odúja, régebbi korhadó üreg). Az Al-földön szürke nyár, fehér nyár, töré-keny fűz odvában költ a leggyakrab-ban. Előfordul még a kocsányos tölgy, dió- vagy más gyümölcsfák odvaiban is. Az 5-10 m magasságban levő odú-kat előnyben részesíti, de alacsonyab-ban elhelyezkedőket is elfoglal. A pár-zási időben a hím különös nászrepülés-sel hívja fel magára a figyelmet. Fészekalja 4-5 (ritkán 3, illetve 6) to-jásból áll . A 18-19 napig tartó kotlásban a hím és a tojó váltja egymást. Az etetésben is részt vesz mindkét szülő.
A fiókák 26-28 napos korukban hagyják el az odút. Kirepülés után az öregek néhány napig még etetik a fiatalokat.

Táplálkozása

A szalakóta kizárólag állati táplálékot fogyaszt. Zsákmányát lesből, rárepüléssel fogja el. Gyakran látható, amint száraz ágon, karó tetején, villanyvezetéken vagy szénaboglya tetején ülve figyel, majd hirtelen a talajra vág, és utána visszatér leshelyére. Nyári estéken, a cserebogár rajzási idején, sötétedésig vadászgat. Elsősorban rovarokat, főleg nagyobb testű bogarakat, egyenesszárnyúakat eszik, de felszedi a gilisztát, a csigát is. Ritkábban kisebb testű gerinceseket, békát, gyíkot, fiatal vízisiklót, pockot is zsákmányol.

Vonulása

A szalakóta április utolsó harmadában tér vissza téli szállásáról, Afrika trópusi területeiről. A költési idő után, augusztus végén, vonulás előtt laza gyülekező csapatokba verődik. Szeptemberben, bár kisebb számban még rendszeresen látható. A hó végén távoznak el az utolsók.

Képek

Videó a szalakótáról

Hang a szalakótáról

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close