Jégmadár

Jegyei

A jégmadár (Alcedo atthis) a madarak osztályának szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjébe és a jégmadárfélék (Alcedinidae) családjába tartozó faj.

Testhossza 16-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 24-26 centiméter, testtömege 34-46 gramm. Zömök testalkatú madár, rövid farokkal és egyenes, hegyes csőrrel. Fejbúbja, tarkója, háta és farka csillogó kék. A szemétől a fülnyílásáig rozsdaszínű folt húzódik, ettől lefelé a nyakán egy kis fehér folt látható. A torkán ugyancsak fehér folt van. A hasa rozsdaszínű. Lába vörös, rövid, ujjai tövükön összenőve.

Elterjedése

A jégmadár Európában, Skandinávia nagy részének és a Brit-szigetek északi területeinek kivételével, általános elterjedésű. Ázsiában Japánig terjed és költ Észak-Afrikában is.

Fészkelőhelye

A jégmadár folyó- és állóvizek, csatornák, hegyi patakok mellett költ.

Szaporodása

A jégmadár április végén teljes az első fészekalj. Június-júliusban az állomány egy része másodszor is költ.

Vizek közelében, meredek partszakadásokon, agyag- és löszfalakba készíti járatait. Ez mintegy 70-100 cm hosszú egyenes, enyhén fölfelé haladó alagút, a végében kissé kiszélesedő félgömb alakú költőüreggel. Előfordul, hogy elkorhadt fagyökér nyomvonalában halad a járatkészítéssel. (Ilyenkor az a gyökér eredeti futásának megfelelően, kanyargós is lehet.)

Fészekanyagot nem hord. Többnyire 6-7 (ritkán 4-10) tojását az üreg puszta aljára rakja. Ugyanazon költőlyukban több egymás utáni évben is költhet. A kotlási idő 20 nap, a fiókák 25 nap után repülnek ki. Mindkét szülő ül a tojásokon. A fiókákat is közösen etetik, de részvételük páronként változó mértékű.

A jégmadarak revírjüket fajtársaikkal szemben védelmezik, gyakran megfigyelhető, amint az idegent területükről elüldözik. Érdekes módon a pár csak a nászidőszak és a költési idő elején tekinti közösnek a revírjét. Fiókanevelés idején már gyakran újra védik a területüket a szülők egymással szemben is. A család a kiröpülés után szétszéled, egyedei önálló, magános életet folytatnak.

Táplálkozása

A jégmadár apró halból és kis részben vízirovarokból álló táplálékát lesből lecsapva, a víz alól szerzi. Szívesen választja a víz fölé hajló fa ágát, varsakaró hegyét és a kikötött hajó kötelét kémlelőhelynek, de képes gyors szárnycsapkodással a levegőben egy helyben lebegni, és ilyen helyzetből a vízbe vágni.

Vonulása

Állandó madár. A jégmadár a költési idő után kóborol, ilyenkor ott is gyakran megfigyelhető, ahol egyébként nem költ. Télen befagyó vizek mellől a meleg vizű csatornák, nagyobb folyók környékére húzódik

Képek

Videó a jégmadárról:

Hang a jégmadárról:

Nézd meg ezeket a madarakat, cikkeket!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close