Havasi csóka

Jegyei

A havasi csóka vagy sárgacsőrű csóka (Pyrrhocorax graculus) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó faj. Két alfaja a magashegységekben költ Spanyolország keleti részeitől kezdve, Dél-Európán át, Észak-Afrikáig, Közép-Ázsiáig, egészen Kína és India magashegységeiig. Képes nagyobb magasságokban költeni, mint más madárfajok. Tojása is alkalmazkodott a ritkás levegőjű környezeti viszonyokhoz. Ez abban mutatkozik meg, hogy nagyobb az oxigénfelvétele és kevesebb vizet veszít. 

Jóval nagyobb, mint a csóka, teljes hossza 38 cm, szárnyfesztávolsága átlagosan 77 cm. Egész megjelenése és életmódja a havasi varjúéhoz hasonló, de csőre rövidebb és sárga. Lába piros. Hangját gyakran hallatja; a havasi csóka csapatának hangja a távolból ezüstös csengettyűszóra emlékeztet.

Élőhelye

A havasi csóka élőhelye a havasi varjúéhoz hasonló, de a hegyekben magasabbra hatol. Telepeit ritkán találjuk 2000 méter alatt, felfelé 3000 méterig költ. Az Alpokban jóval gyakoribb, mint a havasi varjú, de már a Kaukázusban a két faj aránya éppen megfordított. Az Alpokban a törpefenyőövtől az örök hó birodalmáig terjedő részek jellemző madara, a magashegységi sziklák között nemegyszer a havasi csóka kiáltása jelenti az eyetlen állathangot. Hazánkban ritka vendég.

Szaporodása

A havasi csóka párok tartós kapcsolatban élnek. A hím nagyon gyengéd, csőrével és karmával kurkássza a párját, közben halk, kötekedő hangon énekel. Fészkét védett sziklanyílásban építi, telepei gyakran már emberemlékezet óta lakottak. A fészek a hideg, magashegyi klímának megfelelően vastag falú és nagyon melegen bélelt. Áprilisban, májusban vagy júniusban egyszer költ. A 4-5 tojásból 18-19 nap alatt kelnek ki a fiókák, és kb. 31 napig maradnak a fészekben.

Tápláléka

A havasi csóka mindenevő.  Táplálékkeresés közben csoportokban repül, közvetlenül a sziklafalak előtt, időnként harkályok módjára kapaszkodik meg valahol. Rovarokat fog, bogyókat csipeteget, a csigát házastul eszi meg, ha sok a táplálék, tartalékot rejt el a sziklahasadékokban. Ha a sziklákról lezuhan egy birka, nyomban odagyűlnek a csókák, a menedékházaknál eleséget koldulnak.

Képek

Videó a havasi csókáról:

Hang a havasi csókáról:

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close