Molnárfecske

Jegyei

A molnárfecske (Delichon urbicum) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a fecskefélék (Hirundinidae) családjába tartozó faj.

A testhossza 13 centiméter, szárnyfesztávolsága 26-29 centiméter és testtömege 13-23 gramm. A hím és a tojó hasonlít egymáshoz, mindkettőnek kékesen fénylő fekete a háta, míg begyük és hasuk fehér, a fiatalok pedig barnás-feketék. Lába fehér tollakkal borított.

Elterjedése

A molnárfecske Európában általános elterjedésű, keleten Északkelet-Szibériáig, illetve Japánig terjed. Fészkel Északnyugat-Afrikában és Kis-Ázsiában is.

Hazánkban mindenütt megtalálható, bár elterjedése egyenetlenebb, mint a füstifecskéé. A füstifecskénél nagyobb mértékben urbanizálódott.

Keve két új jelenségre hívja fel a figyelmet elterjedésével kapcsolatban. Egyik a panelházak fészkelési lehetőségei, másik a balatoni neon-világítótestek elfoglalása.

Fészkelőhelye

A molnárfecske fészkét falun és városon egyaránt épületek külső felületein építi. Ritkán sziklafalon is ráakadhatunk telepére. Mind a városban, mind a falun végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a talajhoz közeli részeket jobban kedveli, de magasan is megtelepszik (pl.: a budapesti Műegyetem épületén). Albert Szegeden 1372 fészek tájolását a következőnek találta: D 27%, K 39%, Ny 12%, É 22% (uralkodó szélirány nyugati).

Faragó egy nyugat-magyarországi település (Újkér) 42 molnárfecske fészkét átlagosan 345 cm magasan találta. Ezek 48%-a tornác plafonján, 26%-a lépcsőbejárat plafonján, 19%-a eresz alatt, 7%-a ablakmélyedésben épült .

Budapest X. kerületében végzett vizsgálata során a fészkek túlnyomó többségét (94%) szalagházon találta. Érdekes volt, hogy a molnárfecskék zöme (86%) világos házfalakon rakta fészkét.

Szaporodása

A molnárfecske hazánkban általában kétszer költ. Az első költés ideje május végére, júniusra, a második pedig jú-liusra, augusztus elejére esik. Elhúzódó fészkelése többször előfordul.

Sárból készült fészke ne-gyedgömb alakú. Felül mindig az aljzat kiugrása fedi, ezért csak egy kis nyíláson juthat ki-be a madár. Ez a zártság teszi lehetővé, hogy szabadabb helyeken fészkeljen.

A tojások száma 2-5 (7) (70 újkéri fészekaljból 43 négyes, 13 ötös, 12 hármas és 2 kettes volt). A tojásokat naponként rakja, a kotlás 14-15 napig tart és az utolsó tojás lerakása után kezdődik. A fiókanevelés ideje mintegy 21 nap. A két költés közti időszak 2-6 hét (átlag 3,7 hét). Az első és a második költés produkciója is 3,80 fióka/pár volt.

Táplálkozása

A molnárfecske elterjedése, megtelepülése és táplálkozása nem függ az állattartástól, mégis hasonló a táplálék-összetétele, mint a füstifecskéé. Főleg magasan vadászik. Főként legyeket, bögölyöket, szúnyogféléket és más kétszárnyúakat fogyaszt.

Vonulása

A molnárfecske április elején érkezik és augusztus végén, szeptember elején távozik. Az őszi vonulás előtt nagy csapatokban gyülekezik.

A telet Afrikában, a Szaharától délre eső területen tölti. A hazánkon átvonuló gyűrűzött egyedek a volt NSZK-tól Máltáig kísérhetők nyomon, messzebbről hazai adat még nincs.

Képek


Videó a füstifecskéről:

Hang a füstifecskéről:










HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close