Havasi partfutó

Jegyei

A havasi partfutó (Ereunetes alpina) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiiformes) rendjébe, ezen belül a szalonkafélék (Scolopacidae) családjába tartozó faj.
Besorolásuk vitatott, egyes rendszertani munkák a Calidris nembe sorolják Calidris alpina néven.
A havasi partfutó testhossza 16-20 centiméter, szárnyfesztávolsága 38-43 centiméteres, testtömege 35-60 gramm. Nászidőszakban a hasán nagy fekete folt található, télen barnásszürke. Feje, háta és szárnyai világosbarna, sötétebb mintázattal.

Élőhelye

Az Eurázsia északi részén élő madarak Afrikába és Ázsia déli részére vonulnak, az Alaszkában és Kanadában élő egyedek Észak-Amerika déli részére költöznek. Tundrákon, a bokros tundrákig találhatók meg a havasi partfutók.

Szaporodása

A magas északon éjjel és nappal hallani a hímek nászhangját. Néha egy kis talajmagaslatról, máskor a költőterület felett zegzugosan repülve szólnak. Közben szokatlan módon tartják szárnyukat, majd végül rezgő szárnnyal, trillázva ereszkednek lefelé. Vízközeli száraz réteken, a földön lévő kisebb mélyedésbe rakják fészküket. Fészekalja 4 tojásból áll, melyen 21-22 napig kotlik.

Tápláléka

A havasi partfutó tápláléka kagylók, csigák, rákok, férgek, rovarok, pókok.

Képek


Videó a havasi partfutóról:

Hang a havasi partfutóról:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close