Alkák

alka

Az alkák (Alcidae) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe tartozó család. 11 nem és 24 faj tartozik a családba.

Az alkák tengeri madarak, melyek víz alá merülve, a szárnyukkal evezve szerzik többnyire halakból álló táplálékukat. A pingvinfélékkel ellentétben röpképes fajok (egy kihalt faj az óriásalka kivételével).

Az alkák teste hengeres, oldalt összenyomott csőrük többnyire kisebb, mint a fejük: nyakuk rövid; apró evezőtollakkal ellátott szárnyaik kicsinyek, kardszerűen hajlottak; farkuk rövid, tompa; uszólábaik háromujjuak és hátulállók, azért állásuk a szárazon egyenes. Kitűnő úszók, halakból és más tengeri állatokból élnek.

Az alkák az északi tengerek lakói, hol roppant nagy mennyiségben költéskor az u. n. madárhegyeket képezik; midőn a vizet elhagyva együtt sziklákon, szirteken fészkelnek. A jérce csak egy tojást rak, melyet a hímmel közösen ápolnak. Fészeklakók. Hasznuk nagy. Tojásaik és a fiatal madár húsa az északi lakóknak egyik jó eledelét képezik, az öreg madár húsa azonban zsíros és nehezen emészthető; ezenkívül még tollait is használják.

Az alkákhoz tartozik több féle alka, a lummák fajai, és a lundák több madárfaja. Ezen az oldalon 3 fajt találsz, az alkát, a lummát, és a lundát.

Alkák

alka
Alka

lumma
Lumma

lunda
Lunda

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close