Fülemüle

Jegyei

A fülemüle, más néven csalogány (Luscinia megarhynchos) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a légykapófélék (Muscicapidae) családjába tartozó faj. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1995-ben „Az év madarává” választotta.

Az egyik legismertebb énekesmadárfaj Magyarországon. Maga a fülemüle szó a görög Philoméla (Φιλομήλα), egy ókori mitológiai személy nevéből származik.

Testhossza 16 centiméter, a szárnyfesztávolsága 23–26 centiméter, testtömege 17–24 gramm. Hasa, háta szürke, farka vörösesbarna. Torka világosszürke.

Elterjedése

A fülemüle Eurázsia nyugati felében és Észak-Afrikában költ. A Brit-szigetek nagyobb részéről és Skandináviából hiányzik.

Hazánkban nagyobb számban főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegy-ségben fordul elő. Alföldi elterjedése a számára megfelelő élőhelyektől, pl. folyóárterektől függ.

Fészkelőhelye

A fülemüle legfontosabb fészkelőhelyei a gazdag aljnövényzetű lomberdők szegélyei, a folyóárterek, fűz-nyár ligeterdők, a parkok, az öreg temetők és a nagyobb kertek. Ez utóbbi élőhelyen csak akkor telepszik meg, ha a száraz lombot nem takarítják el a bokrok alól.

Szaporodása

A fülemüle évente csak egyszer költ. A fészekalj április végén vagy május első felében teljes. A május végén vagy júniusban talált friss fészekalj pótköltésből származik.

A revírt a hím választja ki és énekével csalogatja magához a tojót. Bokrokon vagy alacsonyabb faágakon énekel. A revírhatárok közelében gyakran harcol a szomszédos hímekkel.

A fészek helyét a tojó keresi és egyedül építi. A fészek rendszerint a talajon, facsemete tövében, bokor alatt, rőzserakásban, borostyán között, erdei tuskó védelmében készül. Aljzata sok lomb, erdőkben elsősorban tölgylevél. Maga a fészek ugyancsak száraz levelekből és vékony gyökerekből áll. Előfordul, hogy papírdarabkákat is beépít. A viszonylag mély csészét finom gyökerekkel béleli.

Eltérő fészkelést többen tapasztaltak. Schmidt E. 1947-ben Nagykanizsa közelében, fiatal lucfenyőcsoportban 50 cm magasan találta fészkét, Molnár Gy. 1968-ban Szeged közelében ártéri fűzbokor karvastagságú elágazásában, sűrű fűzvesszők és ottrekedt hordalék között 1 m magasan bukkant fülemüle-fészek-re. Kasza F. ugyancsak Szegeden bokorra futott erdei iszalag között 60 cm magasan találta.

A tojások száma általában 5, ritkábban 4 vagy 6. Az 1958-1980 között Schmidt E. által talált 12 fészekalj közül kilenc 5-ös és három 4-es alj volt. A fülemüle tojó az utolsó tojás lerakása után kezd kotlani. A fiókák 13-14 nap alatt kelnek ki és ugyanennyi idő alatt hagyják el a fészket. Ekkor még nem tudnak repülni, a közelben egyenként rejtőznek, szüleik tovább etetik őket. Négyhetes korukban válnak önállóvá, de a család még hosszabb ideig összetart.

Táplálkozása

A fülemüle szinte kizárólag a talajon mozgó rovarokkal, pókokkal, csigákkal táplálkozik. Tavaszi érkezése után főleg pókokat zsákmányol. Az etető madarak az eleséget általában 30-40 m sugarú területről hordják. Schmidt E. távcsővel lószúnyogot és apró, csupasz zöld hernyókat figyelt meg az eleséget hozó madarak csőrében.

Őszi vonulás idején a fekete bodza bogyóit is fogyasztja. Ilyenkor egyes példányok annyira meghíznak, hogy néha még repülni is alig tudnak.

Vonulása

Április első napjaiban a fülemüle hímek érkeznek először. A vonulás egészen a hó végéig elhúzódhat. Ezt bizonyítja egy Tuniszban április 18-án jelölt példány, mely ugyanaz év május 1-én Budapest közelében került kézre.

Az őszi mozgás már július második felében megindul, ilyenkor az erdőből gyakran a bokros árokpartok közelébe húzódnak. A vonulás fő ideje augusztus második és szeptember első fele.

Magyar gyűrűs példány Kamerunban és Görögországban is került kézre.

Képek


Videó a fülemüléről:

Hang a fülemüléről:






HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close