Közép fakopáncs

Jegyei

A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) a madarak (Aves) osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe, ezen belül a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó faj.

Ez a fakopáncs, korábban a Leiopicus madárnembe volt besorolva, Leiopicus medius név alatt.

Testhossza 20-22 centiméter, szárnyfesztávolsága 33-34 centiméter, testtömege 50-80 gramm. Feje teteje vörös, nyaka és háta fekete, nincsenek fehér foltok a nyakán és a fején, mint a nagy fakopáncsnak.

Elterjedése

A közép fakopáncs Európában a Pireneusi-félszigetről és a Brit-szigetekről hiányzik, Skandináviában csak délen, foltszerűen költ. Kelet felé a Fekete-tengerig terjed. Ázsiában Törökország, a Kaukázus és az iráni Zagrosz hegység tartozik költőterületébe.

Fészkelőhelye

A közép fakopáncs a zárt és ligetes erdők fészkelője. Elsősorban lomberdőkben költ. Különösen a tölgyesekhez vonzódik, de a nagyobb ártéri erdők őshonos fafajokból álló részeinek is jellemző harkálya.

Szaporodása

A közép fakopáncs évente egyszer költ. Április végén, május elején teljes a fészekalja. Tél végétől mind gyakrabban hallatja a hangját, és száraz ágon dobol. Korai násztevékenységük ellenére csak később, március végén, április elején kezdenek párba állni. Revírtartó faj.

Fészekodúját, amelynek készítésében a hím és a nőstény is részt vesz, a domb- és hegyvidéken elsősorban tölgy-, kisebbrészt hársfába, az ártéri erdőkben pedig fűzfába vájja. Az odút szinte kizárólag belülről korhadó fába vési.

Ritkán 7, esetleg 8 tojását az odúban maradt forgácsra rakja. Mindkét szülő kotlik, viszonylag rövid ideig, 12-14 napig. A fiókákat is közösen etetik. Az utódok 20-21 napos korukban hagyják el az odút. A szülők ezután még rövid ideig etetik őket.

Táplálkozása

A nagy fakopáncsénál gyengébb felépítésű csőre, és élőhelye alapján feltételezhető, hogy nem annyira a fa belsejéből, mint inkább a kéregrepedésekből és a pudvás fa forgácsolásával jut táplálékához. A téli kis araszolólepke hernyójának gradációs esztendeiben, költési időben a lomb között szedi e hernyókat, és fiókáit zömmel ezzel táplálja. A közép fakopáncs más esztendőkben – szintén a fiókanevelés idején – korhadt tuskókon és kidőlt fatörzseken a földön is megfigyelhető. A költési időn kívül azonban elsősorban a korona vékonyabb ágain keresi táplálékát.

Vonulása

Állandó madár, télen élőhelyén kóborol – gyakran látni vegyes cinegecsapatokban is, de az erdőt még ezekkel sem hagyja el.

Képek


Videó a közép fakopáncsról:

Hang a közép fakopáncsról:



HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close