Fekete harkály

Jegyei

A fekete harkály (Dryocopus martius) a madarak (Aves) osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe, ezen belül a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó faj.

Testhossza 45-57 centiméter, szárnyfesztávolsága 64-68 centiméter, testtömege 250-300 gramm. Feje teteje vörös, tollruhája fekete. Csőre és szemgyűrűje halványsárga, nyaka karcsú.

Elterjedése

A fekete harkály csaknem egész Európában, Szibériában és Ázsia északibb részein Japánig költ. Nyugat-Európából sok helyen hiányzik. Angliában egyáltalán nem, Franciaországnak csak a keleti, a Pireneusi-félszigetnek csak az északi részén fészkel néhány helyen. Az Appennini-félszigetnek csak a legdélibb részén fordul elő.

Fészkelőhelye

A fekete harkály hazánkban az utóbbi 10 év megfigyelései szerint általánossá vált, elsősorban a középhegységek bükköseiben, de a tölgyesekben is. Költ a folyóárterekben, az alföldi erdőkben, sőt újabban a telepített nemes nyárasokban is.

Szaporodása

A fekete harkály évente egyszer költ. Az évenkénti tojásrakás ideje április közepe és május eleje között változik. Varga F. az eddig legkorábbi, még készülő odúját, 1974. március 31-én, a legkésőbbit, tollas fiókákkal, 1975. június 4-én találta a Medves-hegységben.

Ovális bejárati nyílású odúját márciusban kezdi készíteni. Az odú vésése két-három hétig is eltart. Bejárati nyílása a talajtól 4-18 m-re található, mélysége 50-80 cm. Kiszáradt fákban is készít odút, de a belülről korhadó élő fákban jóval gyakrabban fészkel. Korábbi évekből származó odúját ritkán használja fel új költésre, ezekben inkább csak éjszakázik. Különös viselkedése, hogy a földig lyukas belsejű fákon néha 3-4 bejárati nyílást is készít 1-2 m-es távolságokra egymástól, az ilyen fákban azonban nem költ.

4-5 tojását a vésésből visszamaradt faforgácstörmelékre rakja. A 17-19 napig tartó kotlásban mindkét szülő részt vesz. A fészekben levő fiókák, ellentétben a többi harkályféléivel, teljesen csendben vannak, amíg az öregek élelemért járnak.

A fiókák kb. 25-30 nap múlva hagyják el az odút, a szülők még két hétig etetik őket. Ezután elkóborolnak.

Táplálkozása

A fekete harkály fő táplálékát fában élő nagyobb testű hangyák, korhadt fákban, tönkökben élő lárvák, pajorok és különféle keményebb testű rovarok (szarvasbogár, cincér, orrszarvú bogár stb.) képezik, amelyeket a fatörzsön, de a talajon is zsákmányol.

Vonulása

Állandó madár, költőterületéről nem távolodik el. A fiatalok távolabbi erdőrészeket keresnek fel, és költésre is ott maradnak.

Képek

Videó a fekete harkályról:

Hang a fekete harkályról:



HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close