Tüzesfejű királyka

Általános jellemzése

A tüzesfejű királyka (Regulus ignicapillus) vagy (Regulus ignicapilla) a verébalakúak rendjébe és a királykafélék (Regulidae) családjába tartozó faj. Európa mérsékelt éghajlatú területeinek jelentős részén költ, valamint Afrika északnyugati részein is fészkel. Részben költöző madár, közép-európai állománya a telet rendszerint elterjedési területének délebbi részein tölti. A Baleár-szigeteken és Afrika északi részein élő állományát széles körben különálló alfajként, míg a madeirai királykát (Regulus madeirensis) önálló madárfajként tartják számon. A királyka egyik ősét azonosították egyetlen szárnycsontból.

A tüzesfejű királyka testének zöldessárga felső része és fehéres alsó testtájai vannak. Szárnyain két fehéres csík található, szeme körül fekete csík fut, mely fölött fehér a szemöldöki rész. A hím egyedek fején a korona narancssárga, míg a tojókon sárga színű, mely párzási, költési időszakban a legszembetűnőbb. E madárfaj meglehetősen hasonlít a sárgafejű királykára, mellyel európai elterjedési területének jelentős részén osztozkodik, ám a tüzesfejű királyka bronz színezetű vallai és pofájának mintázata segíti e két madárfaj beazonosítását. E madárfaj éneke magas hangok sorozatából áll, mely némileg mélyebb hangzású, mint a sárgafejű királyka éneke.

A tüzesfejű királyka széleslevelű és tűlevelű erdőkben és kertekben költ, ahová tömör fészkét ágakra építi. A tojó hét, tizenkettő tojást tojik, melyeken kizárólag a nőstény kotlik. A kikelt fiókákat mindkét szülő táplálja, melyek 22-24 napon belül megtollasodnak a kikelést követően. A királykák állandóan mozgásban vannak, rovarok után kutatva és telente gyakran alkotnak csapatot cinegefélékkel közösen. Egyedszámának néhány helyi visszaesésétől eltekintve állománya stabilnak mondható, jelentős kiterjedésű életterén több millió egyedből áll populációja, mely miatt a nem veszélyeztetett madárfajok közé tartozik. Számos ragadozó madár zsákmányként tekint a tüzesfejű királykákra, melyeket ezen kívül élősködők is megtámadhatnak. Az európai néphagyományok szerint a madarak királya.

Jegyei

A tüzesfejű királyka tömzsi madár, melynek testhossza 9 cm, szárnyfesztávolsága 13–16 cm. Testsúlya 4-7 gramm. Fényes olívazöld testének felső része, melyet bronz beütésű folt tarkít vállainál, valamint testének alsó részei fehéres színűek, mely barnásszürke árnyalatú a szárnyak alján és a madár begyénél. Szárnyain két fehér, tónustalan csík fut, rövid, hegyes csőre van és barnásfekete lábai. Szemeinél fekete sáv húzódik, mely fölött a szemöldöki résznél fehér folt található. Barkója és halántéka szürkés tollazatú. Feje búbján sárga, vagy narancssárga színezetű a tollazat, melyet a csőr irányából fekete tollsáv patkója ölel körül. A tojók és a hímek hasonlóak egymáshoz, bár a tojók némileg halványabb tollazattal rendelkeznek, valamint párzási időszakban különösen szembetűnő, hogy a fejükön lévő korona színe a hímeknél narancssárga, míg a tojóknál sárga színű. A tojók általában valamivel kisebb testalkatúak a hímeknél. A fiatalok szürkés árnyalatú tollazattal bírnak, valamint testük felső részein a tollazat halványabb, valamint hiányzik róluk a korona színezete, míg a fej többi díszítőmotívuma jelen van, ám halványabb árnyalatokban pompázik, mint a kifejlett társaiké. Életük első évében a fiatalok szárny- és farktollaikat nem vedlik le, ugyanakkor a terepen gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek a felnőttektől.

A felnőtt egyedeket nehéz összetéveszteni más madarakkal, bár a királyfüzikének hasonló a feji és szárnyakon lévő mintázata, ám koronája halvány citromsárga színű, nem pedig élénk sárga, vagy narancssárga, valamint a szemöldöki rész szintén halványsárga, nem pedig fehér színű. A fiatal egyedek összetéveszthetőek a sárgafejű királykával, de általában elegendő a pofájuk mintázata ahhoz, hogy az megkülönböztethetővé tegye őket rokonuktól, melynek nagyon egyszerű és halvány feji mintázata van minden életkorban. A fiatal egyedeket nagyobb valószínűséggel a vándorfüzikékkel lehet összetéveszteni, melyeknek feji mintázata hasonló

Elterjedése

A tüzesfejű királyka Európában – Skandinávia, Dánia és a kelet-európai alföld nagy részének kivételével – mindenhol költ. Észak-Afrika egyes pontjain és Kis-Ázsia nyugati felében is fészkel. Hazánkban 1978-ban észlelték először fészkelését az Őrségben. Az azóta végzett megfigyelések szerint ott, valamint a Kőszegi- és Soproni-hegységben rendszeres fészkelő, és egyes helyeken csaknem gyakorinak mond-ható. A Bükkben és a Börzsönyben is fészkel. Barbácsy Z. a Kemenesháton, a Zalai-dombságban és a Pilisben is észlelte költési időben, Barta Z. pedig az Északi-Bakonyban figyelte meg. A királykához hasonló ökológiai igényű faj feltehetően szórványosan egyéb helyeken is előfordul (pl. Zempléni-hg.).

Fészkelőhelye

A tüzesfejű királyka hazánkban lucfenyvesekben fészkel. Egyaránt előfordul tiszta és elegyes lucosokban. Valamelyest előnyben részesíti az idősebb erdőket. Az ilyen helyeken csaknem azonos számban fészkel a királykával. Az Alpokalján néhol parkok fenyveseiben is költ.

Szaporodása

A tüzesfejű királyka általában évente kétszer költ. A fészeképítést április 5-15. között kezdi, május első felében teljes a fészekalj. A fiókák június első felében repülnek ki. A második költés június 15-augusztus 15. között zajlik.

A fészek elhelyezése megegyezik a királykáéval. Hét hazai fészek átlagmagassága 9,4 m (5,5-14 m) volt. A fészek vázát öt-hat vékony, lecsüngő gally közé hernyó- és pókszövedékből építi és mohaszálakkal tölti ki. A tömött, gömbölyded fészek csészéjét finom növényi szálakkal, rostokkal, illetve tollakkal béleli. A fészek 18-20 nap alatt készül el. A királykával ellentétben csak a tojó épít, a hím énekelve kíséri.

A fészekalj nagyságát hazánkban még nem vizsgálták, az irodalom 7-12 tojásról tesz említést. Az első fészekalj többnyire 9 tojásos. A tojó üli a tojásokat, közben néha elhagyja a fészket. A fiókák 14-15 nap múlva kelnek ki. Mindkét szülő felváltva eteti őket. A néhány naposokat sohasem hagyják teljesen magukra, az egyik szülő mindig a fészeknél marad. (15 napos fiókáknál Barbácsy Z. 3,5-4 perces etetési gyakoriságot észlelt.) A fiókák 19-20 napos korukban hagyják el a fészket. Néhány napig a szülők még táplálják őket, majd a második fészek építésébe kezdenek.

Táplálkozása

A tüzesfejű királyka elsősorban luc- és más fenyőféléken táplálkozik, de nem idegenkedik a lombos fáktól sem. A nagyobb fiókákat jórészt különböző hernyókkal eteti.

Képek

Videó a tüzesfejű királykáról:

Hang a tüzesfejű királykáról:

Nézd meg ezeket a madarakat, cikkeket is!

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close