A csóka madár

csóka

Jegyei

A csóka madár galamb nagyságú, teljes hossza 33 cm, szárnyfesztávolsága 67 cm. Szeme fehéresszürke, tarkója szürke, hangja “csjek”. Nagyon társas természetű, odvakban, üregekben költ.

Élőhelye

A csóka madár élőhelye parkok, városok, romok, erdők, szakadékos völgyek.

Szaporodása

Rendszerint több pár költ egymás közelében. A fészkelési idő április és május. A 4-6 tojáson csak a tojó kotlik 18-20 napig. A csóka madár fiókák torka vérpiros, vaskos, sárga csőrtövük van, hogy az öreg madarak az odú sötétjében is meg tudják etetni őket. Általában június közepén repülnek ki. Ősszel a csókák egy része enyhébb tájakra vonul, ilyenkr gyakran varjúcsapatokhoz csatlakoznak.

Tápláléka

A csóka madár tápláléka rovarok, férgek, hullott gyümölcs, gabonamagvak, félérett és érett magvak, szeméttelepi hulladék, madártojások és fiókák. Budapesten gyakran a fekete rigó és a balkáni gerle fészkét fosztogatja.

Még több érdekesség, fotók, videó a fajról: Csóka madár

Szólj hozzá!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close