Nádi tücsökmadár

nádi tücsökmadár

Jegyei

A nádi tücsökmadár (Locustella luscinioides) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a tücsökmadárfélék (Locustellidae) családjába tartozó faj.

Hossza 14 centiméter, szárnyfesztávolsága 18-21 centiméter, testtömege 14-17 gramm. Tollazata világos barna, mintázat nélkül. Háti része sötétebb, vörösesbarna.

Elterjedése

A nádi tücsökmadár Európában – Skandinávia, a Brit-szigetek és a Balkán-félsziget kivételével – és Ázsiában az Aral-tótól keletre az Ob felső folyásáig költ.

Magyarországon gyakori fészkelő.

Fészkelőhelye

A nádi tücsökmadár nagyobb, ritkán aratott nádasok, gyékényesek madara. Kis számban halastavak, folyók nádszegélyében is előfordul.

Szaporodása

Első fészkelése május közepétől június közepéig tart, a második júliusra esik.

A nádi tücsökmadár fészkét a belső nádasokban, gyékényesekben építi, közel a vízszinthez. A nád-, illetve gyékénylevelekből épített fészek nagyon jól álcázott, sűrű, avas nád- vagy gyékénycsomó alatt található. A lapos csészéjű, a hasonló testnagyságú fajokénál nagyobb építményt a tojó készíti.

A 4-5 tojást a tojó egyedül költi ki. Az etetésben már mindkét szülő részt vesz. A kotlási idő 12-13 nap. Csörgő T. megfigyelése szerint a fiókák néhány órás különbséggel kelnek, 13-14 napig maradnak a fészekben. Ezután pár napig még annak közelében a sűrű növényzet között tartózkodnak. A fészek elhagyása után a szülők még több napig etetik őket.

A nádi tücsökmadár revírtartó faj. A hím madár egy-egy kimagasló növényi szálon ülve a fiókák keléséig szinte megszakítás nélkül énekelve jelzi területét, ezt követően ritkábban szól.

Táplálkozása

A nádi tücsökmadár táplálékát a sűrű, avas, tört növényi részek között keresi. Csörgő T. 1981-ben a Soroksári Duna-ág úszólápján talált fészeknél gyűjtött táp-lálékmintákban vízhez kötődő pókokat, szúnyogokat és egy nádon élő kabócát talált. Többször megfigyelte, amint a szülők pókokkal és hernyókkal etették fiókáikat.

Vonulása

Már április közepén, végén lehet  az éneklő nádi tücsökmadár hímjét hallani, és gyakran még szeptember végén, október elején is megfigyelhető. A legkorábbi és a legkésőbbi megfigyelések során látott példányok a tőlünk északabbra fészkelő populációk egyedei. A hazai állomány az említettnél valamivel később érkezik, és augusztus végéig elvonul.

Az európai fészkelők Észak-Afrika partvidékén és a Nílus mentén, illetve annak egészen felső folyásáig húzódva telelnek.

Képek

Videó a nádi tücsökmadárról:

Hang a nádi tücsökmadárról:

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close