Kerti rozsdafarkú

kerti rozsdafarkú

Jegyei

A kerti rozsdafarkú (Phoenicurus phoenicurus) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez és a légykapófélék (Muscicapidae) családjához tartozó faj.

Testhossza 14 centiméter, a szárny fesztávolsága 20-24 centiméter, farkhossza 11-19 centiméter. Az öreg hím homloka, fejoldala és torka fekete, míg többi felsőrészei hamuszürkék; melle, oldalai és farka, a két középső barna farktoll kivételével, élénk rozsdavörösek; fejének a homlok fölötti előrésze, valamint a test alsó részének közepe fehér. A hím és a tojó külseje eltérő.

Elterjedése

A kerti rozsdafarkú Európában általános elterjedésű. Ázsiában a Bajkál-tó vonaláig fészkel. Északnyugat-Afrikában is költ.

Fészkelőhelye

A kerti rozsdafarkú hazánk erdővel borított részein, parkokban, folyóárterek öreg füzeseiben, gyümölcsfákkal, hétvégi házakkal, présházakkal tarkított szőlősökben költ. Megtelepszik városi kertekben is.

Szaporodása

A kerti rozsdafarkú évente kétszer, április-májusban, illetve június-júliusban költ.

A költőhelyen a hím bukkan fel először, az énekére odaérkező tojónak ő mutatja meg a fészkelésre kiválasztott odút, odúkat. A hím a bejárónyíláshoz repül és vagy vörös farktollait tárja szét, vagy bebújik az odúba, megfordul és hófehér homloktollaival csalogatja párját. A fészek faodúban, kikorhadt üregben, kerti épület tetőszerkezetében, a Tisza mentén a védőgáton levő rőzsekazlak oldalában, mesterséges odúban készül. A tojó építi, a hím ez alatt a revír területén énekel. Az építőanyagot, mohát, száraz növényi szálakat, finom gyökérdarabkákat Schmidt E. megfigyelései szerint, többnyire 30 m sugarú körön belülről hordja. A csészébe több-kevesebb pihetollat is beépít.

A kerti rozsdafarkú tojásainak száma 5-7. Csak a tojó kotlik, a fiókák 12-14 nap alatt kelnek ki. A tojó időnként rövid időre leszáll a fészekről táplálkozni.

A fiókák etetésében mindkét szülő részt vesz. A tojó általában gyakrabban hord táplálékot. A fiatalok 14-15 napos korukban hagyják el az odút. Sasérben az első napokban főleg a sűrű szeder-aljnövényzetben bujkáltak, s csak amikor már jobban repültek, akkor szálltak az alsó fűzágakra. A Budaörs közelében levő szőlőben kirepült fiatalok az első napokban a sűrű szegélybokrosban tartózkodtak.

A kerti rozsdafarkú alkalmi kakukkgazda. A hímnél néha előfordul a bigámia, ezt magyar adat is alátámasztja

Táplálkozása

Csiki 21 megvizsgált gyomorban 21 bogár-, 5 hártyásszárnyú, 1 lepke-, 1 szitakötő-, 2 légy-, 3 egyenesszárnyú-, és 1 százlábúfajt talált. Rékási J. 2 gyomorban 4 hamvas vincellérbogarat, 2 rozsszipolyt, 2 gyepi hangyát, 2 csipkéző-bogarat talált. A Sasérben 1965 júniusában megfigyelt kerti rozsdafarkú párok főként apró hernyókkal etettek, amelyeket az aljnövényzet leveleiről zsákmányoltak. Egyébként részben a talajon, részben öreg fatörzseken vagy a levegőben fogtak rovarokat. Sasérben a nyár végi kaszálások után – főként fiatal példányok – gyakran a fűben vadásztak, a fák között az ott átvezető elhagyott szekérutat kedvelték. Ősszel a fekete bodza bogyóját is csipegetik.

Vonulása

A tavaszi vonulás áprilisra esik, de nem ritka a márciusi előfordulás sem. A költőhelyeken kívül az első  kerti rozsdafarkú példányok augusztusban jelennek meg. Az őszi vonulás szeptembertől október derekáig tart. A hazai állomány feltehetőleg a trópusi Afrikában telel.

Egy Budakeszin szeptemberben jelölt  kerti rozsdafarkú példány a következő év májusában a Szovjetunióban került meg. Egy májusban, Budapesten gyűrűzött madár pedig a következő év márciusában Tuniszban. Tuniszban áprilisban jelölt kerti rozsdafarkút ugyanaz év júliusában Révfülöp közelében ellenőriztek.

Képek

Videó a kerti rozsdafarkúról:

Hang a kerti rozsdafarkúról:

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close