Erdei szalonka

Jegyei

Az erdei szalonka (Scolopax rusticola) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiiformes) rendjébe, ezen belül a szalonkafélék (Scolopacidae) családjába tartozó faj.

Átlagos testhossza 30-35 centiméter, szárnyfesztávolsága 56-60 centiméteres, testtömege 130-420 gramm közötti. Barnás, sárgás foltos tollruhája kiváló rejtőszínt biztosít környezetében. Az erdei szalonka szeme a fejlődés folyamán fokozatosan a feje tetejére és oldalra került. Ezáltal nagy a látómezeje: 360 fok. A szalonka gyakorlatilag úgy is tud nézni, hogy a tarkóján van a szeme. Ezért nem könnyű meglepni a földön tartózkodó szalonkát. Miközben járkál és kis rovarokat szed fel a földről, vagy csőrével a földet túrja férgek után, hátrafelé és előre egyaránt lát. Az erdei szalonka csőre alkalmas arra, hogy megfogja vele a férgeket a földben. A csőrében levő tapintótestecskék segítenek megtalálni a zsákmányt. Amikor a jelzés eljutott az agyba, kinyílik a csőr hegyi része, körbefogja a férget és bekapja anélkül, hogy kivenné a csőrét a földből.

Elterjedése

Az erdei szalonka Európa és Ázsia mérsékelt övi részén fészkel. Földrészünkön csupán a magas északon, a Pireneusi-, az Appennini- és a Balkán-félszigeten nem költ.

Fészkelőhelye

Az erdei szalonka a hegyvidéki erdőkben, függetlenül azok korától, fafajától és jellegétől, elszórtan fészkel. A fiatal aljnövényzettel borított részeket kedveli.

Szaporodása

Az erdei szalonkának tőlünk északabbra levő állandó költőterületein két költése van. Hazánkban másodköltése nem bizonyított.

Hazai fészkelése nagyon rendszertelen, a főidény április-május, de júniusban is fészkelhet.

A párzás tavasszal, már az észak, északkelet felé vonulásuk közben megkezdődik. Ha a tojó eléri költőterületét, akkor ott, ha nem ér oda, akkor a fokozódó tojásrakási inger miatt attól délebbre fészkel. Így adódik, hogy az állandó fészkelőterületé-től délebbre is előfordul költése. A Mecsekben és a Vértesben is fészkel.

Fészkét rendszerint fiatal fás növény tövéhez rakja. Az avarban készít egy kis mélyedést, amelyet hullott falevelekkel bélel. A fészek anyagát a közvetlen környékről gyűjti.

A fészekalja általában 4 tojásból áll. A tojásokat naponta rakja le és csak az utolsó lerakása után kezdi, 22-24 napig tartó kotlását. A tojások a fészek anyagához hasonló színűek, ezért szinte tökéletesen beleolvadnak a környezetükbe. Csak a tojó kotlik, a hím a párzások után újabb tojókat keres.

A kikelt és megszáradt erdei szalonka fiókák anyjuk vezetésével azonnal elhagyják a fészket. Az első napon a fészek 10-15 m-es körzetében maradnak. Útjuk mentén a tojó több helyen, kb. 1 m-es körben lekaparja az avart a talajról azért, hogy a fiókái könnyebben hozzáférjenek az élelemhez.

Gyakran előfordul, hogy fészke kötött talajú, száraz erdőrészben van, ahol a fiókák nem tudnak táplálékhoz jutni. Az ilyen helyről légi úton szállítja el fiókáit más, puhább talajú, nyirkosabb erdőrészekbe. Ez a fióka-szállítás egyedülálló a hazai madárvilágban. Külön érdekesség, hogy veszély esetén egyszerre „kapja össze” fiókáit, és szállítja azokat biztonságosabb helyre. Az apró, még röpképtelen fiókákat lábszárai közé szorítja, a farkával megtámasztja azokat, majd a levegőbe emelkedik, és a talaj fölött 1-2 m magasságban, brekegésszerű hangokat hallatva repül, akár több száz méter távolságra is! A 8-10 napnál idősebb, nagyobb fiókákat már nem szállítja.

Az utódok egyhónapos korukra válnak röpképessé. A család csak a vonulás közben szóródik szét.

Táplálkozása

Az erdei szalonka fő tápláléka a különböző avar alatt lakó állat, giliszta, csiga, százlábú, rovarlárva. Ezért tartózkodik előszeretettel a puha, porhanyós talajú erdőben.

Képek


Videó az erdei szalonkáról:

Hang az erdei szalonkáról:






HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close