Erdei pityer

erdei pityer

Jegyei

Az erdei pityer (Anthus trivialis) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a billegetőfélék (Motacillidae) családjába tartozó faj.

Testhossza 15 centiméter, szárnyafesztávolsága 25-27 centiméter, testtömege 18-29 gramm. Alapszíne sötétbarna, hosszanti foltokkal pettyezett, tompa rozsdasárga foltokkal.

Elterjedése

Az erdei pityer csaknem egész Európában, továbbá Szibériában és Közép-Ázsiában költ.

Földrészünkön Izlandon, Írországban, Korzikában, Szardínián és Szicíliában az Adriai-tenger partvidékén, valamint a Balkán-félsziget déli részén fészkel. A Pireneusi-félszigetnek csak az északi részén, az Appennini-félszigetnek az északi és a legdélibb részén.

Fészkelőhelye

Az erdei pityer leginkább a nyílt, bokros oldalakat kedveli, a mezőgazdasági terület pereméig, illetve az erdők határáig. Zárt erdőben sohasem fészkel. Erdei vágásterületeken rendszerint megjelenik, leginkább a még lábon álló ritkás erdő és az irtott terület határán. Ilyen biotópban Galyatető közelében 900 m-es tengerszint feletti magasságban is előfordult. A sík vidéken művelt területekkel, körülvett kis erdőfolton, facsoportban, erdősávban is költ. A 15-20 éves kort elért telepített nyárasokban is megtelepszik.

Szaporodása

Az erdei pityer évente kétszer költ. Az első május első felére, a második június közepére esik. A költések ideje eltolódhat, ha az időjárás kedvezőtlen. Az e két időszak közötti fészkelések eléggé rendszertelenek, így május és június hónapban minden időben lehet találni frissen rakott tojásos fészekaljakat.

Fészkét a talajra építi, kis mélyedésbe, halmocskák, mély utak, árkok oldalába, máskor a vastag avarba, de mindig fűcsomó vagy más növény takarásában. Egyetlen rendellenes fészkelést ismerünk, amikor egy tölgycserjére rakta fészkét kb. 1,2 m magasan [209]. Építőanyagként száraz fű- és gyökérszálakat, a fészek béleléséhez pedig finom szőrszálakat használ.

Az erdei pityer tojó leggyakrabban 5 tojást rak. Nemritkán előfordul azonban 4 és 6 tojásos fészekalj is, azonos gyakorisággal. A tojó valószínűleg egyedül kotlik, 13-14 napig. A fiókák nevelésében mindkét szülő részt vesz. A fiatalok 12-14 nap múlva hagyják el a fészket. Kirepülés után a szülők további 10-15 napig etetik őket.

Táplálkozása

Az erdei pityer táplálékát főképpen a talajon, a fűben, avarban keresgéli. Majdnem kizárólag rovarevő, hernyók, legyek, szúnyogok, szöcskék képezik fő táplálékát, esetenként pókot, apró csigát is zsákmányol. Fiókáit is főleg rovarokkal eteti. Néha apró magvakat fogyaszt (pl.: kölest, mákot és valószínűleg gyommagvakat is).

Képek

Videó az erdei pityerről:

Hang az erdei pityerről:

Nézd meg ezeket a madarakat, cikkeket is!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close