Bütykös ásólúd

Bütykös ásólúd

Jegyei

A bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj.
Teljes hossza 58-67 centiméter, a szárnyfesztávolsága 110-133 centiméter, testtömege 800-1450 gramm. A tojó kisebb, mint a hím. A két nem tollazatának színe megegyezik, de a gácsér a csőre tövén élénkvörös bütyköt visel. A Kaszpi-tenger déli partján egy februári mérés szerint a hímek testtömege 830 és 1500 gramm között ingadozott, 1180 grammos átlaggal. A tojók testtömege 562 és 1085 gramm között változott, és 813 grammos átlaguk sokkal könnyebb volt a hímekénél.

Élőhelye

A bütykös ásólúdnak a természetben két élesen elkülönülő populációja létezik, melyek más életkörülményekhez alkalmazkodtak. Európában inkább a partokon, Ázsiában a sós és a félsós sztyeppei vizek környékén találhatók. Mindezek ellenére nem különböztetik meg a két populációt külön alfajként. Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában költ. Európában az Atlanti-óceán partjaitól Biskayaig, továbbá a Balti-tenger és a Kaszpi-tenger partján költ. Kisebb költőtelepek találhatók a Földközi-tenger nyugati részén. A Kárpát-medencében alkalmi fészkelő.
A bütykös ásólúd telelőhelye Európától Észak-Afrikán keresztül Kínáig terjed. A bütykös ásólúd Európában költöző madár. Majdnem kizárólag éjjel húz. Telelőhelye a Balti-tenger déli partjai, amennyiben nem fagy be a Watt-tenger; a brit partok, és Franciaország, Spanyolország és Portugália atlantiszi partjai, és a Földközi-tenger keleti és nyugati partjai. Az atlantiszi partokra költöznek Németország, Hollandia, Belgium és Franciaország fiatal bütykös ásólúdjai, míg az öreg madarak inkább a Balti-tenger déli partjait kedvelik, ha az nem fagy be. Rövidtávú vonuló, néha áttelel.

Szaporodása

A bütykös ásólúdnál az ivarérettséget a tojó többnyire 2 éves korban, a hím 4-5 éves korban éri el. Az egy környéken élő párok közösen járják násztáncukat egy magaslaton, ilyenkor körbe-körbe járnak, két lábbal a levegőbe ugranak, nyakukat hajlítgatják és csőrükkel integetnek. A fiatal lúdpárok első márciusuk alatt találnak egymásra, ezután egy évig “jegyben járnak”, mielőtt először költenének. Életük végéig együtt maradnak. A párzás itt is mind a többi lúdfélénél csak a vízen sikeres, a tojó hátára mászó hím annak nyaktollaiban kapaszkodik meg csőrével. Általában monogámok, a párok kapcsolata több éven át tart, habár a tojók és a hímek gyakran különböző időpontban hagyják el a költőterületet. Egy sok éves vizsgálatban a bütykös ásóludak voltak a leghűségesebbek a párjukhoz; csak a párok 2,4 százaléka vált el minden évben.
Április-június hónapokban sziklaüregekbe vagy homokdűnékbe ásott üregbe építi fészkét a bütykös ásólúd. Szívesen választ nyúlüregeket, ahol nemritkán együtt lakik az üregi nyulakkal. Emellett pajtákban, deszkák alatt, szükség esetén sűrű bozótosban is megtalálható. Nemcsak párjukhoz, hanem a fészkelőhelyükhöz is hűségesek. Sok fészket akár 30 évig is használnak. Csak azok a párok költenek, amelyek jó táplálkozóhelyet tudtak szerezni, erre a nagyobb és az egészséges pároknak van nagyobb esélyük. A revír elfoglalása tél végétől az első fiókák kikeléséig tart. A költésben részt nem vevő madarak egész évben csapatosan kóborolnak.

Tápláléka

A bütykös ásólúd főként állatokkal táplálkozik, tápláléka rákokból, kagylókból, csigákból tevődik össze. A puhatestűeket, rákokat, csigákat és más gerincteleneket a sekély vízben, a puha iszap- és homokaljzatból szűri ki. A fiatalok sáskákat is fogyasztanak. Kiegészítő táplálékként a moszatokat és a sós mocsarak növényeinek hajtásait is elfogyasztják. Németországban a szívkagyló (Cardium edule) a fő táplálékuk, míg a brit partokon leginkább a Hydrobia ulvae csigát fogyasztják. Délkelet-Európa és Szibéria sóstavaiban a sórák (Artemia salina) a fő táplálékuk.
Táplálékkeresése az árapályhoz alkalmazkodik. Apálykor esznek, és a dagály idejére visszatérnek a homokra. Az éjszakai apályt is kihasználják, télen akár napi 14 órán át is táplálékot kereshetnek.
A bütykös ásólúd táplálékát úgy keresi, hogy csőrével átszűri a vizet, miközben fejét ingatva előre halad, vagy úszva végigszántja a vizet. Legfeljebb 40 cm mélyre tudnak bukni táplélékért, ekkor egész felsőtestükkel a víz alá merülnek. Jellemző rájuk, hogy lábbal taposva hozzák felszínre a homokba rejtőzött kagylókat. Ez a mozgás veleszületett, és már az egy napos fiókák is végzik. A fiókák kedvelik a soksertéjűek közé tartozó Nereis fajt, és a bolharákok néhány faját.

Képek

Videó a bütykös ásólúdról:

Hang a bütykös ásólúdról:

Nézd meg ezeket a madarakat, cikkeket is!

Szólj hozzá!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close