Búbos vöcsök

Jegyei

A búbos vöcsök (Podiceps cristatus) a vöcsökalakúak rendjébe, ezen belül a vöcsökfélék családjába tartozó vízimadár. Magasba nyújtott nyaka már messziről megkülönbözteti más récéktől.
Teljes hossza 48 cm. Nászruhában mozgatható bóbitája és rozsdavörös gallérja van. Röptében alulról majdnem teljesen fehérnek látszik. Hangja érdes, röfögő.

Élőhelye

A csendes, halakban gazdag vizeket szereti és hogy ha a part mentén széles nádszegély húzódik és a víz gazdag növényekben is. Hazánkba általában március elején érkezik meg és néha késő őszig itt marad.
A közép-és észak-európai állomány dél, délnyugat felé vonul, Nyugat-Európában, Angliában és a Földközi-tenger medencéjében telelnek. Hazánkban a Dunán kis számban rendszeresen vannak áttelelő példányok.

Szaporodása

A búbos vöcskök gyakran az évről évre megszokott költőhelyeikre térnek vissza. A nászviselkedésükre jellemző, hogy jelképesen fészekanyagot hoznak fel a vízfenékről, és azt mutatják meg a párjuknak, majd
mellüket egymásnak támasztva felemelkednek a vízben, széttárják és ide oda mozgatják a rozsdavörös gallérjukat, nyakukat a másikéra kulcsolják, vagy szárnyaikkal csapkodnak. A párzáshoz kis
emelvényt építenek, melyen a tojó nyakát előrenyújtva, féig a vízben lekuporodik. Úszó fészkük vanm nelyet elhalt vizinövényekből építenek. Csak egy kis része emelkedik a víz fölé, a nagyobb, akár
60 cm-es rész a vízfelszín alatt van. A teljes fészek mázsánál is súlyosabb lehet. Maga a fészek általában a nád között épül. A költési idő májusban kezdődik és szülők felváltva kotlanak.
A kotlási dő 25-27 nap, a teljes fészekalj 4-5 tojásból áll. Az első költésű fiókák júniusban kelnek ki és júliusra már repülni kezdenek, a család azonban őszig együtt marad. A fiókák már az első
naptól kezdve úsznak, de bukni még nem tudnak. A szüleik hátán utaznak, és sokszor ott is etetik őket. Néha még merüléskor a szülők a szárnyfedőik alatt a mélybe viszik a kicsiket. Mindkét szülő eteti
a fiókákat, apró halakkal, vizirovarokkal, de tollakkal is, melyet magukból tépnek ki vagy a víz felszínén szednek össze. A felnőtt madarak is gyakran esznek tollat.

Tápláléka

A búbos vöcsök tápláléka halak, csigák, békák, gőték, vízirovarok. Főként bukva zsákmányol. A víz alatt leszorított szárnnyal, lábuk segítségével úsznak. Csak néhány méter mélyre buknak és 50 másodpercig is
a víz alatt maradnak.

Képek

Videó a búbos vöcsökről

Hang a búbos vöcsökről:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close