Búbos cinege

Búbos cinege

Jegyei

A búbos cinege (Lophophanes cristatus) a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a cinegefélék (Paridae) családjába tartozó apró termetű madárfaj, az európai kontinens egyetlen bóbitás cinegefaja.

Háta barna, hasa némileg világosabb, a begy felé egészen kifehéredik. A fekete szem-, torok- és nyakszalagok ennél a fajnál is jelen vannak, bár a szem feletti, csúcsával a tarkó felé mutató V-t formázó sáv nem olvad a nyakszalagba. Az arcrész fehéres halványbarna, míg a fej tetejét díszítő bóbita feketébe hajló sötétbarna, de világos peremű kis tollakból áll.

A nemek egyformák. A búbos cinege méreteit tekintve a kékcinkéhez hasonlít leginkább: átlagos testtömege 10-13 gramm, hossza 11-12 centiméteres, szárnyfesztávolsága 17-20 centiméter körül mozog.

Elterjedése

Európa fenyőrégióinak költőmadara. A búbos cinege hazánkban az ország nyugati részén, a Bakonyban, a Belső-somogyi homokvidéken és az Északi-közép-hegységben mutatták ki fészkelését. Bár eredetileg hegyvidéki faj, napjainkban terjedőben van domb- és sík vidékeinken is. Évtizedekkel ezelőtt viszonylagos ritkasága az idős fenyőállományok hiányával magyarázható, hiszen őshonos fenyveseink alig vannak. A fenyvesek számának növekedésével sok helyütt számíthatunk megtelepedésére. Fészkelőként egyelőre ott jelent meg, ahol az évi csapadékmennyiség 650 mm fölött van.

Fészkelőhelye

A búbos cinege idősebb fenyőállományban, elsősorban lucosokban és erdei fenyvesben költ. Előfordul fenyő-lomb elegyes erdőben, arborétumokban, parkokban, fenyvesközeli gyümölcsösben is.

Szaporodása

A búbos cinege nálunk évente többnyire kétszer költ. Első fészekalja sokszor már április első hetében teljes. Második költésére május harmadik hetétől kerül sor.

Fészkét korhadt tuskóban, fenyő- vagy lombfa odvában és különféle mesterséges fészekodúban találjuk, általában 2-3 m magasságig. Ritkán a koronaszintben levő odút is elfoglalja. Feltöltődött vagy nem túl mély és viszonylag szűk odúba telepszik. Ezek nyílása többnyire résszerű, kb. 25-30 mm széles, mélységük max. 25-30 cm és 12-15 cm-nél nem tágabbak.

A búbos cinege fészkét a tojó építi. A hím is segédkezik, de a fészekanyagot csak a fészkek közelébe, legfeljebb az odúnyílásig viszi. A fészek szinte teljesen mohából áll, belülről főleg kisebb tollakkal vagy szőrrel, növényi szösszel béleli. Az általában 10-15 cm vastag moharétegre – amibe esetenként fűszálak is keverednek – 4-5 cm belső átmérőjű fészekcsésze épül. Ez kezdetben 3-4 cm mély, de a költés előre-haladtával lefelé, zacskószerűen kiöbölösödik.

A tojások száma 5-6 – a másodköltés esetén is –, de találtak már 8-as [138] és 9-es [22] fészekaljat is. A tojásokat naponta rakja le. Amíg a fészekalj nem teljes, a tojó hátrahagyott tojásait mohával takarja be. A 13-14 napig tartó költést az utolsó tojás lerakása után kezdi a tojó. Egyedül kotlik, a hím eteti és a közelben őrködik. A fiókák általában ugyanazon a napon kelnek ki. Majdnem mindig kikel a teljes fészekalj, ha azonban az odú olyan korhadt tuskóban van, amely könnyen beázik, a tojások egy része bezápul, s a fiókák közül is többen elpusztulnak. Az etetésben mindkét szülő részt vesz, de a tojó jóval többször hord eleséget fiókáinak. A búbos cinege a fészket nagyon tisztán tartja, a fiókák ürülékét az etetések után kihordja. A fiatalok 16-17 napig maradnak a fészekben. A második költés sokszor közvetlenül a fiókák kirepülését követően elkezdődik, többnyire ugyanabban az odúban.

Táplálkozása

A búbos cinege fiókáit elsősorban a fenyők rovarkárosítóival eteti, de a környező lombosfákon élő araszolófajok hernyóit is összeszedi. A költési időn kívül a fenyőtűkben meghúzódó akná-zómoly-lárvákat, illetve más fenyőkárosító rovarfajok telelő alakjait fogyasztja. A parkokban kisebb díszcserjebogyókat és magvakat is fölszed. Sopronban és környékén a többi cinegefajjal együtt – bár nem nagy számban – a napraforgómaggal terített etetőkre is rájár.

Vonulása

A búbos cinege ősztől tavaszig terjedő időszakban kóborol, ilyenkor az országban sokfelé, a fenyőerdőkön kívül is előfordulhat. Leggyakrabban a fakusz, királyka, kék cinege, barátcinege, fenyvescinege fajokból társult madárcsapatban találkozhatunk vele.

Képek

Videó a búbos cinegéről:

Hang a búbos cinegéről:

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close