Hamvas rétihéja

Jegyei

A hamvas rétihéja (Circus pygargus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.

Testmagassága 43-47 centiméter, szárnyfesztávolsága 105-120 centiméter. A hím 230-300 gramm, a tojó 320-440 gramm. Feje kicsi, teste nyúlánk, szárnya és farka hosszú. A hím háti része kékesszürke, szárnya vége fekete, karevezőin fekete keresztszalag van; hasalja fehér vörösbarna csíkozással. A tojó barnás színű, csíkozott; fehér farcsíkja van.

Elterjedése

Észak-Afrikában Marokkó, földrészünkön a Pireneusi-félszigettől Dániáig – Olaszország és a Balkán-félsziget kivételével – egész Európában költ. A Brit-szigeteken csak foltszerűen található. Ázsiában a Jenyiszejig terjed.

A hamvas rétihéja hazánkban a Duna-Tisza közén és a Hanságban él jelentősebb állománya, de szórványosan az ország többi síkvidéki területén is költ.

Fészkelőhelye

A hamvas rétihéja tipikus élőhelyei a jégkorszak utáni reliktum területek, vizenyős, nedves rétek, mint pl.: a Hanság, Ócsa stb. Ritkábban megtelepszik gabonatáblákon, lucernaföldeken is.

Szaporodása

Május eleje és július vége, augusztus eleje között történik a kotlás és a fiókanevelés.

Április elején jelenik meg a hamvas rétihéja a fészkelőterületén. A fészkelőhely kiválasztása után április végén-május elején figyelhető meg a nászrepülése, és ekkor építi a fészkét is. Gyakran laza telepben költ, akár 10 pár is. Általában zsombékra vagy a nedves talajról kiemelkedő pontra építi fészkét. A fészek alapanyaga nád és sás, belső felét száraz fűszálakból alakítja ki, finomabb bélelőanyagot nem használ. A hím által hordott fészekanyagot a tojó építi be. A fészek 20-25 cm átmérőjű. A magas fű jól rejti a fészket és a kotló madarat, később a fiókákat is.

A hamvas rétihéja fészekalja általában 4-5 (esetenként 2-3, illetve kivételesen 6) tojásból áll. Május 10-15. körül teljes a fészekalja. A tojások lerakása között egy-négy nap telik el, az utolsókat hosszabb időközönként rakja le. A kotlás az első tojás lerakása után megkezdődik. Csak a tojó kotlik, a hím hordja a táplálékot. A fészek közelébe érve hangadással jelzi érkezését. A jelre a tojó kiszáll a fészekből és a levegőben veszi át a zsákmányt. A táplálékot a talajon fogyasztja el, majd visszaszáll a fészekre.

A fiókák 29-30 nap alatt kelnek ki. 1930 és 1933 között a Hanságban vizsgált 26 fészekben Studinka átlagosan 4 fiókát talált. 14 napos korukig a tojó állandóan mellettük van, védi őket az erősen tűző nap elől is. Ilyenkor a hím napi 10-12 alkalommal etet. A tojó a zsákmányt apró darabokban adja a fiókáknak, a nagyobb falatokat maga eszi meg. A két hét eltelte után az egyre több táplálék megszerzésében a tojó is részt vesz. Továbbra is átveszi azonban a hímtől a zsákmányt. (A hímet rendszerint nem engedi a fészekhez.) Kivételesen azonban a hím is etethet. A szülők a táplálékot messziről, akár 10 km-ről is hordják.

Amikor a fiókák elmúltak háromhetesek, a szülők – többnyire a hím – már csak bedobják a táplálékot a fészekbe, amit a fiókák maguk fogyasztanak el. Ilyenkor a fészek környékét letapossák és szétmászkálnak a fűben. Gyakori, hogy a legkisebb fiókát a többiek elnyomják, és az elpusztul.

4-5 hetes korukban hagyják el a fészket, ekkorra már – egyre ritkábban – szinte csak a hím eteti őket, a fiókák pedig lassan megtanulnak önállóan vadászni.

Táplálkozása

A hamvas rétihéja tápláléka a Hanságban a mezei pacsirta kirepült fiataljaiból, mezei pocokból és gyíkokból állt. Ezenkívül más földön fészkelő madarak fiókái és kisemlősök szerepeltek a zsákmányban.

A Hanságban 1982-ben költési időben jelentős mennyiségű kirepült madárfiókát, elsősorban rozsdás csaláncsúcsot zsákmányoltak.

Vonulása

A hamvas rétihéja március végétől október elejéig tartózkodik nálunk. Az állomány nagyobb része már szeptemberben elvonul. A telet a trópusi Afrikában tölti. Magyar gyűrűs példány eddig Olaszországban került kézre.

Képek

Videó a hamvas rétihéjáról


Hang a hamvas rétihéjáról



HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close