Réti fülesbagoly

Jegyei

A réti fülesbagoly (Asio flammeus) a madarak (Aves) osztályának bagolyalakúak (Strigiformes) rendjébe, a bagolyfélék (Strigidae) családjába tartozó faj.

A réti fülesbagoly hossza 34–42,3 centiméter, szárnyfesztávolsága 95–110 centiméter, míg testtömege 206–475 gramm közötti. Tollazata barna, fehér és fekete mintával. Arca jóval fehéresebb, mint a teste többi része.

Elterjedése

Eurázsia és Észak-Amerika nagy részén előfordul. Kuba és Dél-Amerika is a költőhelyei közé tartozik. A mediterrán félszigeteken nem fészkel.

Hazánkban a réti fülesbagoly sehol sem mondható gyakorinak. Egyes években inváziószerűen jelenik meg, és nagyobb számban fészkel (pl. 1930, 1973, 1976), máskor pedig több évig is elmarad. Tömeges beözönlése mindig a mezei pocok gradációjával függ össze. A Hanságban, Ócsán, a Fejér megyei Sárréten, a Tiszántúlon és a Hortobágy területén viszonylag sokszor észlelték sikeres költését.

Fészkelőhelye

A réti fülesbagoly mindegyik hazai fészkelése az időszakosan vízborítás alá kerülő, de hamar kiszáradó vagy éppen csak vizenyős talajú helyeken, elsősorban a sásréteken volt. Azokon a tájainkon, ahol a sásos növénytársulások nem számottevőek (pl. Hortobágy), ott ecsetpázsit, esetleg zsióka állományában költött . Búza vetésben, friss erdőtelepítésben, borókásban is találták fészkét.

Szaporodása

Áprilisban kezdődik a párok nászrepülése. Ugyanebben a hónapban történik a fészeképítés, a tojásrakás is. Kétszeri költése nagyon ritkán fordul elő, csak rendkívül nagy, tartós táplálékbőség idején. Ilyenkor július elejéig elhúzódik a fiókák felnevelése.

A réti fülesbagoly az egyetlen fészeképítő bagolyfajunk. Laza, néhány fűszálból álló fészkét a talajra építi. A fészekalja 5-6, esetleg 7 tojásból áll. Elvétve ennél nagyobb számú tojást is rakhat egy-egy madár. Csak a tojó kotlik. A kotlás az első tojás lerakásakor kezdődik, ezért a fiókák nem egyszerre, hanem egy-másfél napos időközökkel kelnek, a 24-28 napi kotlás után. Ez a korkülönbség a kirepülésükig megmutatkozik fejlődésükben.

Mindkét szülő eteti a fiókákat, amelyek 16-17 napos korukig tartózkodnak a fészekben. Négyhetes korban már jól repülnek.

Táplálkozása

Legfőbb tápláléka a mezei pocok. Greschik vizsgálatai során 409 köpetben találta ezt a fajt. 1980-ban 86 köpetből összesen 173 mezei pocok maradványa került elő. Egyéb rágcsálókat jóval ritkábban fogyaszt, madarak és rovarok pedig csak elvétve szerepelnek táplálékában.

Képek


Videó a réti fülesbagolyról:

Hang a réti fülesbagolyról:





HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close