Kis bukó

Jegyei

A kis bukó (Mergellus albellus) a madarak osztályának a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó Mergellus nem egyetlen faja. Egyes taxonómusok a Mergus nemhez sorolják Mergus albellus néven. Testhossza 34-44 cm, a szárnyfesztávolsága 55-70 cm, testtömege 500-800 gramm. A tojó kisebb mint a hím. Csőre alsó káváján apró, hegyes fogak vannak, a felső csőrkávája pedig enyhén kampós, ez teszi lehetővé a csúszos halak megragadását.

Élőhelye

A kis bukó költőterülete nagyjából az északi tűlevelű övvel megegyező. Századunkban Finnország nagy területéről tűnt el mint fészkelő, és csak a magas északon költ. A kis bukó vonuló madár, éjszaka repül dél felé. Hazánkban gyakori téli vendég.

Szaporodása

A kis bukó faodvakban költ, ezért az erdőhöz kötött. Főként a halakban gazdag tavak és lassú folyású folyók mentén tanyázik. Május végén, júniusban kezd költeni. Fiókái 30 nap alatt, július első harmadában kelnek ki.

Tápláléka

A kis bukó nyáron főként vízirovarokkal, télen inkább halakkal(6 cm-ig) táplálkozik. Emellett rákokat, férgeket, békákat és növényi részeket is fogyaszt.

Képek


Videó a kis bukóról:

Hang a kis bukóról:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close