Kabasólyom

Jegyei

A kabasólyom (Falco subbuteo) a madarak osztályának sólyomalakúak (Falconiformes) rendjéhez, azon belül a sólyomfélék (Falconidae) családjához tartozó faj. Testhossza 30-36 centiméter, szárnyfesztávolsága 82-92 centiméter, a testtömege 130-340 gramm. A hím egyharmaddal kisebb, mint a tojó.

Elterjedése

A kabasólyom magas észak, Dél-Ázsia és a Távol-Kelet egyes részeinek kivételével egész Eurázsiában, valamint Északnyugat-Afrikában honos.

Fészkelőhelye

A kabasólyom főként sík és dombvidéken a rétekkel, legelőkkel, vizes-mocsaras területekkel, bokros kopárokkal övezett vagy azokkal határos erdőszélek, ritkás fenyvesek, szigetszerű erdőfoltok, a folyó menti erdők és fasorok a jellegzetes fészkelőhelyei. A magasabb hegyeket és az összefüggő, zárt erdőket nem kedveli.

Szaporodása

Május első felében már a költőhelyén tartózkodik, de tojásait csak június elején rakja le. A kotlási idő 28 nap. A kabasólyom fiókák rendszerint július elején kelnek ki és augusztus első felében hagyják el a fészket.

Fákon költ, de fészket nem rak, hanem más nagyobb madarak – főként varjú és szarka – elhagyott fészkét foglalja el. Elsősorban azokat, melyek magasabbra épültek, és ahonnan áttekintheti a vadászterületének nagy részét.

Fészekalja többnyire 3 tojásból áll, de 2 és 4 is lehet. A kotlást a második tojás lerakása után kezdi meg. Legtöbbször a tojásrakás előtt is rendszeresen beül a fészekbe.

A fiókák kikelése után – amíg azok kellően meg nem erősödnek – továbbra is a hím vadászik, zsákmányát a tojónak adja át; az óvja, védi a fiókákat és a hím által hordott táplálékkal eteti őket. A szülők igen féltik a fészküket, zavarás esetén izgatottan viselkednek, és a költőhely körül röpködve szinte állandóan hallatják éles hangjukat. A fiókák kb. 5 hét alatt fejlődnek ki. A táplálkozási lehetőségektől függően hosszabb-rövidebb ideig még a fészkelőhely környékén tartózkodnak, ahol a szülők – főként a hím – megtanítják őket a zsákmányszerzésre. Költő területéhez erősen ragaszkodik, oda rendszerint évről évre visszatér.

Táplálkozása

A kabasólyom fő táplálékát a levegőben röpködő nagyobb méretű rovarok képezik (cserebogár, ganéjtúró, csibor, szitakötő, lepke, sáska, nagyobb kabócák, recésszárnyú rovarok stb.). Eleinte fiókáit is rovarokkal eteti, később viszont mind gyakrabban zsákmányol különböző madarakat (pacsirtát, verebet, gébicset, seregélyt, pintyféléket). Esetenként elfogja a denevért is. Augusztustól, illetve hűvös, szeles idő-járás esetén, amikor kevesebb a rovar, már főként madarakra vadászik. Ezeket rendkívül gyors, nyilaló repüléssel, a levegőben kapja el. Kiváló repülő, amit az is bizonyít, hogy zsákmányában nemritkán fecskék – főleg fiatalok – is szerepelnek . Táplálkozási területe – különösen költési időben – nem nagy, rendszerint néhány km-es körzetben vadászik.

Képek

Videó a kabasólyomról


Hang a kabasólyomról


HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close