Halász sas

Jegyei

A halászsas (Pandion haliaetus) a madarak osztályba és a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjéhez tartozik. A halászsasfélék (Pandionidae) családjának és a Pandion nemnek egyetlen képviselője. Testhossza 55-58 cm, szárnyfesztávolsága 145-170 centiméter, farkhossza 18 centiméter. Testtömege 1,2-2 kg. A tojó nagyobb, mint a hím. A csüdje nagyon erős és vastag. A fej és a tarkó tollai sárgásfehér alapon feketésbarna hosszanti sávokkal rajzoltak, háta barnásfekete, finom fehér tollszegéllyel, fejének teteje, tarkója és hasa fehér színű.
A halászsas lába hosszú, lábfeje nagy, erős lábujjakkal. Szarutüskékkel borított ujjai hosszú, hajlott karmokban végződnek.Ragadozó életmódra utaló lába kitűnően tompítja a vízzel való ütközés erejét, viszont ezen kívül alkalmas a sikamlós testű halak megragadására is a vízfelszín alatt. A halászsas külső ujja a baglyokéhoz hasonlóan hátrafelé is fordítható, így markolásának szélessége még tovább növelhető. Szorítása annyira erős, hogy egy termetesebb hal akár a gazdáját is magával ragadhatja a víz alá. A halászsas feje keskeny, nincs rajta a sasokra oly jellemző kiugró szemöldökperem, ezáltal kisebb a ránehezedő vízellenállás, orrnyílásait pedig zárólemezek védik, amelyek merüléskor becsukódnak, megakadályozva ezáltal a víz bejutását. Amint a madár megette a halat, emésztőrendszere alapos és gyors emésztésbe kezd. A halászsas szárnya is sajátos alakú: hosszú, keskeny, kissé szögletes és sirályszerű, a víz fölött való hosszas kutatáskor biztosítván a hatékony repülést.

Élőhelye

A halászsas az Antarktisz kivételével minden kontinensen előfordul. Szibéria nagy részén, Dél-Amerikában, Afrikában a Szaharától délre nem költ. Ausztráliában, Új-Kaledóniában, valamint Celebesz és Jáva szigetén állandó, nem vonuló populációi élnek. Az európai madarak Afrikában telelnek, kisebb állandó populációik élnek a Mediterráneumban és a Vörös-tenger vidékén. Az észak-amerikai madarak Közép- és Dél-Amerikában töltik a telet. Rezidens állományok élnek Floridában és a Karib-tenger térségében. A halászsas telelőterülete egybeesik más halevő ragadozók areáival, kivéve Ausztráliát.
Európa sok országában fészkelő faj, de Magyarországon nem költ, viszont rendszeres átvonuló. Halakban gazdag nagy folyók és tavak közelében fordul elő. Egyes területeken a halászsas tengerparti madár, míg máshol a belső tavaknál és folyóknál is megtelepszik.

Szaporodása

A halászsas a költési idejének elején a hím látványos nászrepülést mutat be, amelynek során halat vagy fészekanyagot visz karmaiban. A madár 300 méter magasan vagy még feljebb, csapkod szárnyával, s közben kiabál. Farkát legyezőszerűen szétterítve, pillanatra szitálni kezd, lábát lelógatja, hogy a halat bemutassa párjának, majd bevont szárnnyal alázuhan . Ezt a mutatványt alkalomadtán több percen át is megismétli, amely arra szolgál, hogy odacsábítson egy tojót, vagy megtartsa már meglévő párját. Az előadás a fészekről indul, s rendszerint ott is végződik. Nyílt vízparton álló fákon gallyakból készít fészket. Azokon a szigeteken, ahol nincsenek emlős ragadozók a talajon is rakhat fészket a madár. A párok legtöbbször messze fészkelnek egymástól, s midegyik pár kiterjedt territóriumot védelmez. Egyes helyeken azonban laza telepeket alkot, ahol több pár is költhet együtt. Fészke hatalmas, de gondosan összerakott gallyhalmaz, melyet évek során át használhat. Fészekalja 2-4 tojásból áll. Költési idő 35-43 nap. A fiókák fészeklakók, még 55-60 napig gondoskodnak róluk a szülők. A tojások nem egy időben, hanem a lerakás sorrendjében, 1-7 napos időközönként kelnek. Kezdetben a hím hordja a fiókáknak a táplálékot, mint ahogy a kotló tojónak is, amíg az el nem hagyhatja el a fészket. A fiatalok 3-4 éves korban kezdenek költeni.

Tápláléka

A halászsas szinte kizárólag halat eszik, bár tápláléklistáján néha apró emlősök, teknősök, récék, tengeri kagylók, békák, rákok és vízicsigák is szerepelnek. A csigákat a sziklán töri össze. Akár kg-os halat is ki tud emelni, pedig maga átlagosan csak 1,7 kg-ot nyom. Néha túlságosan nagy és súlyos halat ragad meg, azt rövid, hiábavaló küszködés után újra elereszti.

Képek


Videó a halászsasról:


Hang a halászsasról:


Szólj hozzá!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close