Guvat

Jegyei

A guvat (Rallus aquaticus) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, és a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó faj. Testhossza 23-28 cm, szárnyfesztávolsága 38-45 cm, testtömege 80-180 gramm közötti. A hím nagyobb, mint a tojó. Az öreg hím felsőteste barna alapon feketetarkának látszik, mert minden toll olajbarna szegélyben végződik.

Élőhelye

A guvat költési területe Észak- és Közép-Európa, valamint Közép-Ázsia, kelet felé egészen az Amur-folyóig terjed. Dél-Európát és Észak-Afrikát vonulás alkalmával keresi fel, de már Egyiptomban a ritka téli madarak közé tartozik. Rövidtávú vonuló, de néha áttelel. Vonulása októberre és márciusra esik, de még tél közepén is akadnak egyesek, sőt még egyes északi fekvésű szigeteken, például Feröeren és Izlandon is rendesen telel, mert a guvat rosszul repül, ezért nem is költözik el ezekről a helyekről. A guvat nádasok, gyékényesek, lápok és mocsarak madara. Márciustól novemberig tartózkodik hazánkban, de kis számban át is telel. Rendszeres fészkelő szinte minden vizes élőhelyen.



Szaporodása

A guvat területvédő madár, fajtársait elüldözi a fészek közeléből. A víz által határolt területre készíti fészkét. Fészekalja 6-11 tojásból áll, melyen mind két szülő kotlik. Április vége és június között kétszer költ. A kikelt fiókák már kéthetes korukban önállóan táplálkoznak, 7-8 hetes korukban pedig már tudnak repülni.

Tápláléka

A guvat vízirovarokkal, férgekkel, csigákkal táplálkozik, de elfogyasztja a békákat, halakat, kisebb madarakat is.






Képek


Videó a guvatról:

Hang a guvatról:




Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close