Északi búvár

Jegyei

Az északi búvár (Gavia stellata) a búváralakúak rendjébe, ezen belül a búvárfélék családjába tartozó vízimadár. A legkisebb búvárfaj. A hím teljes hossza 66 cm, a tojóé 60 cm.
A vízről könnyedén, minden nekifutás nélkül fel tud szállni, sőt a búvárok közül egyedül a szárazföldről is képes felrepülni. A költési időn túl azonban nem megy a szárazra.

Élőhelye

A költési időben általában a tengerpart közelében elhelyezkedő, általában kisebb, háborítatlan tavakon tartozkodik. Májusban, júniusban jelenik meg a fészkelőhelyeken, ehhez élete végéig
ragaszkodik. Ősszel, amikor befagy a tó vize elvonul, a magas északon már augusztusban. A vonulás idején a búvárok magasan,gyorsan és mindig éjszaka repülnek. Elsősorban a tengeröblökben
vagy a tengeri szigetek körül pihennek meg, ott ahol gyengébb a hullámverés, de leereszkednek a madarak a folyókra és a tavakra is. A vonuló északi búvárok októberben és novemberben jelennek
meg az Északi-és Keleti tengeren, de sok búvár továbbrepülnek, egészen az Atlanti-óceánig. Hazánkban októbertől februárig figyelhetőek meg kis számban főként a Dunán és a Balatonon. Egyesével,
néha laza csoportokban vonulnak.

Szaporodása

A legideálisabb költőhelyeit azok a tengerpart közelében fekvő, lapos partú, gazdag parti aljnövényzetű tavak jelentik, ahol apró szigetek kínálnak számára fészkelőhelyet. A párzási időszak
májusban éri el a tetőpontját,a madarak ilyenkor éjjel-nappal kiáltoznak, sokszor duettet énekelnek, rekedtes, nyávogó vagy kacagó hangot hallatnak. A vízen különféle nászviselkedési formáit lehet megfigyelni. Egyedül vagy kettesben felemelkednek, csőrüket a mellükre szorítják, máskor körben úsznak és a vizet csapkodják a szárnyukkal. Ezzel egyidejűleg a többi párt elűzik a költőhelyekről.

Fészkét gyakran több éven át mindig ugyanazon a kis szigeten és közvetlenül a víz mellett építik. A fészek, mint a többi búváré, összehordott vagy a hullámok által kisodort nedves növények
halmaza, aminek a tetején van egy mélyedés és ebben vannak a tojások. Kotlás közben a hím és a tojó 8 óránként váltják egymást. A fiókák kb. 25 nap alatt kelnek ki. Ha elpusztul a fészekalja
június eleje előtt, akkor újra kezdődik a nászviselkedés és a madarak a szárazföldön párzanak és pótköltést végeznek. Az északi búvár tojásai 75 mm hosszúak és 80 gramm tömegűek. Érdekesség, hogy a tojásban lévő fióka ugyan nem tud inni, de a tojás sárgájának és fehérjének egy része vízzé és szénsavvá alakul, és ezt használja fel.

Képek

Videó az északi búvárról:


Hang a fajról:


Szólj hozzá!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close