Batla

A batla (Plegadis falcinellus) a madarak osztályának gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe és az íbiszfélék (Threskiornithidae) családjába tartozó faj.

Jegyei

A batla nagysága és alakja a nagy pólingéra emlékeztet, de sokkal sötétebb, nyáron rozsdabarna, bíborfényű és zöldes csillogással, télen a fiatalkori ruhában a nyaka finom, világoa csíkokkal mintázott. Teljes hossza 52-55 cm, szárnyfesztávolsága kb. 1 méter. A batla nagyon társas természetű, de csak a saját fajbéli madarakkal verődik össze.

Élőhelye

A batla elszigetelt előfordulási helyei ismertek Amerika trópusi és szubtrópusi tájain, Eurázsiában és Afrikában. A batla táplálékát a nyílt víztükrökkel, bokrokkal és facsoportokkal tarkázott nagy mocsarakban keresi. A nádasban, bokrokon vagy fákon költ, de mindig az ember számára nehezen megközelíthető helyet választ. Táplálkozóterületei néha 20 kilométernyire vannak a költőhelyétől. A legnagyobb európai kolónia, kb. 10 000 fészkelő párral, a Volga-deltában van, egy másik kb. 4000 párral a Duna-deltában. Hazánkban a húszas években a Kis-Balatonon mintegy ezer pár fészkelt, ma a Tisza mentén és a Hortobágyon, a halastavi nádasokban költ néhány pár.

Szaporodása

A batla rendszerint gémekkel, kormoránokkal, kanalasgémekkel közös telepen vagy gödények szomszédságában költ. A batlák fészkei gyakran olyan szorosan épülnek egymás mellett, hogy a madarak idővel egységes fészekalappá tapossák őket. A legtöbb telep a nádasban van, ritkábban bokrokon és fákon. A batla fészekalja többnyire 3-4, kb. 52 mm hosszú zöldeskék tojásból áll. A kotlási idő május közepe s június közé esik,a fiókák 21 nap alatt kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak, éjszaka a tojó ül. A váltást kis ceremónia előzi meg: az érkező madár rendszerint gallyat hoz, beépíti a fészekbe, majd a pár a csőrével tollássza egymást. A legtöbb fióka június közepe körül kel ki. Etetéskor a fejüket egészen az öreg madarak torkába dugják. A fiókák kéthetes korukban kezdenek kimászni a fészekből. A népes telepeken néha “óvodák” alakulnak ki.

Tápláléka

A batla főként a sekély vízben keresgél, néha mocsaras réteken, de soha nem a sűrű nem a nád között. Vízirovarokat, sáskákat, férgeket, apró békákat, békalárvákat stb. fog.

Képek

Videó a batláról:

Hang a batláról:

Nézd meg ezeket a madarakat, cikkeket is!

Szólj hozzá!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close