Réti sas

Jegyei

A rétisas vagy fehérfarkú rétisas (Haliaeetus albicilla) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj. A fiatal madarak sötétbarna színűek és farkuk, a csőrük sötét színű, az idősebbeknél a csőr sárga színű, míg a faroktollaik fehér színűek és sokkal világosabb a tolluk. Testmagassága 76-92 cm, szárnyainak fesztávolsága 193-244 cmr. A hím 3100-5400 gramm, a tojó 3700-6900 gramm tömegű.

Élőhelye

A réti sas Európában Észak-Norvégiától egészen a Balkán-félszigetig előfordul. Európa középső, északi és keleti részén vannak az állandó populációk, míg Európa nyugati és déli részén az állományok csak telelnek. Északkelet-Európában és Észak-Ázsiában költési és fiókanevelési időszakban található meg, míg Ázsia többi részén egész évben előfordulhat.
A halászsas sokféle élőhelyen előfordul, de táplálkozása miatt elsősorban a vizes területek (tengerpartok, folyók, tavak vidéke, mocsarak) képezik élőhelyeit. Magyarországon egész évben előfordul, 100-150 pár állandóan itt fészkel. Baranya megyében az utóbbi években nőtt az állománya. Húsz évvel ezelőtt négy pár fészkelt a megyében, míg 2008-ban huszonhárom. Baranya legfeljebb még öt-tíz új párt képes befogadni és eltartani, mivel a rétisaspárok a kotlási időszakban legalább száz négyzetkilométernyi “saját” területet igényelnek, a déli megye viszont csak 4457 négyzetkilométer. A 2012. januárban végrehajtott számlálás eredménye alapján 530 rétisas telelt Magyarországon.

Szaporodása

A réti sas hűséges párjához és a revírjéhez. A párzási időszakban szűk csigavonalban keringenek a revír felett, néha játékosan alázuhannak, és megérintik egymást karmaikkal. A párnak rendszerint több váltófészke van, a tél második felében ezek közül tataroznak ki és készítenek elő a költéshez egyet. Az öreg rétisas-fészek akár 2 méter széles és 5 méter magas lehet, a legnagyobb madárfészkek egyike a világon. Sziklán vagy fán költenek. Mindkét szülő kotlik, de a tojó ül többet. A 2, ritkán 3 tojás hossza kb. 75 mm, a kotlási idő 38-42 nap. A fiókák 90 napig maradnak a fészekben. Viselkedésükre fiókakorukban a káinizmus jellemző. A káinizmus annak a jelenségnek a neve, amikor egy fészekaljban élő madárfiókák az életük első heteiben egymás ellen fordulnak, és az erősebb, nagyobb fióka elpusztítja a gyengébb, kisebb fiókát. A bibliai Káin-Ábel testvérgyilkosságról nevezte el a madártani irodalom.

Tápláléka

A réti sas elsősorban halakat, ezenkívül madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket fogyaszt. Kiemeli a 8 kg-os halat is, meglepi a nyulat vagy a rókát. A bukómadarakat a végkimerülésig hajszolja, és végül akkor kapja el, amikor levegőért jönnek fel. Elveszi a halászsas zsákmányát is, amikor az egy nehéz hallal éppen felszáll a vízről.

Képek


Videó a réti sasról:

Hang a réti sasról:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.