Örvös lúd

Jegyei

Az örvös lúd (Branta bernicla) a madarak osztálynak a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. Testhossza 56-61 centiméter, szárnyfesztávolsága 110-120 centiméter, testtömege 1300-1600 gramm. Feje eleje, nyaka, evező- és kormánytollai feketék. Hátának, mellének és hasa felső részének tollai sötétszürkék. Hasi oldala, farkaalja és felső farkfedőtollai fehérek. Nyaka mindkét oldalán egy-egy félhold alakú, fehér folt van és a tollak itt kissé fodrosak.

Élőhelye

Az örvös lúd él a legközelebb a sarkokhoz. A Kárpát-medence területén ritka kóborló.

Szaporodása

Az örvös lúdnak kb. 110 napja van a költésre a rövid sarki nyár során. 10 nappal a költőterületre való megérkezés után már elkészül a fészekalja. Nyílt tundrák, folyók szigetein, a földön fészkel. A költési időszak június közepétől július végéig húzódhat. Fészekalja általában 3-5 tojásból áll, melyen 24-26 napig kotlik. A fiókák 40 nap múlva már röpképesek. Az első fiókák július végén kelnek ki, a szülők rögtön a vízhez vezetik őket. Gyakran több család nagyobb közösséggé áll össze. A költési időszak vége felé a felnőtt madarak levedlenek, és egy időre röpképtelenné válnak.

Tápláléka

Az örvös lúd hínárral, mohákkal, zuzmókkal és fűfélékkel táplálkozik. A víz alól tótágast állva, néha lebukva szedi fel a tengeri hínárféléket.

Képek:

Videó az örvös lúdról:

Hang az örvös lúdról:

Szólj hozzá!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close