Kerti geze

kerti geze

Jegyei

A kerti geze (Hippolais icterina) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a nádiposzátafélék (Acrocephalidae) családjába tartozó faj.

Hossza 13-14 centiméter, szárnyfesztávolsága 20-24 centiméter, testtömege 10-15 gramm. Hasoldala halványsárga, szárnya és farka barnás. Lábai kékesszürkék.

Elterjedése

A kerti geze Közép- és Kelet-Európában, Skandinávia déli felén és Nyugat-Szibériában fészkel. Szigetszerűen előfordul Kis-Ázsiában és a Kaszpi-tenger déli partjánál.

Magyarországi elterjedése egyenlőtlen.

Fészkelőhelye

Hazánkban elsősorban a folyókat kísérő ligeterdőkben és a láperdőkben (pl. Ócsa, Hanság) él, de megtaláljuk nagyobb parkokban, kertekben és temetőkben is. Megtelepedésének feltétele, hogy a sűrű bokrok között magas lombos fák is álljanak. Középhegységi erdőkben ritkán fészkel.

Szaporodása

A kerti geze évente egyszer költ. Fészkelése júniusban, ritkábban május utolsó napjaiban kezdődik. A költőhelyek feltérképezésekor mindig figyelembe kell venni, hogy vonulása május végéig elhúzódhat. A vonuló (éneklő) példányok gyakran költés nélkül eltűnnek.

A költőhelyen feltehetőleg a hím jelenik meg először, és énekével igyekszik egy-egy tojót magához csalogatni. A fészek bokrok és fiatalabb fák ágvillájában, általában 2-6 m-rel a föld felett épül. Általában mindkét szülő épít, de akadnak párok, ahol a hím csak alig-alig vesz részt ebben a munkában.

A fészek tömött szerkezetű, külseje fehéres, mert pókhálót, barkát és faháncsot, néha papírdarabkákat épít be. Fűszálakból, finom gyökérdarabkák-ból készül, a csészét gyapjúval, szőrszálakkal, tollakkal béleli.

A kerti geze rendszerint 5 tojását a tojó egymást követő napokon rakja le. A kotlási idő 13 nap. Elsősorban a tojó kotlik, de alkalmanként a hím is felváltja. A kelést követő napokon, különösen hűvös, esős időben, a tojó melengeti a fiókákat. Ugyancsak ő adja át az élelmet, amit a hím hord a fészekhez. Később már mindkét szülő hordja a táplálékot. A fiókák 13-14 napos korukban hagyják el a fészket. Eleinte csak nagyon rosszul repülnek, inkább a bokrok között bujkálnak, ahol az öreg madarak tovább etetik őket.

Táplálkozása

A kerti geze elsősorban a lombszintben található hernyókkal, lepkékkel, pókokkal és kétszárnyúakkal táplálkozik. Sűrű lombozat előtt néha a si-segő füzikére emlékeztető módon, függögetve keresi táplálékát. Feltehe-tőleg rendszeresen fogyasztja a levéltetveket is. Nyáron és ősszel gyümölcsöt is eszik, megcsipdesi a cseresznyét, a fekete bodza termését, Chernel szerint kedveli a málnát is.

Vonulása

A kerti geze első példányai április utolsó harmadában érkeznek, de a tavaszi vonulás egészen május végéig, sőt június első napjaiig elhúzódhat. Az őszi mozgás a fiatalok önállósodása után indul, fő ideje augusztus és szeptember első fele. Rendszerint több példány vonul laza csapatban éjszaka. Napközben elsősorban a koronaszintben mozog. Tavaszi vonulás idején a hímek fészkelőterületükön kívül is rendsze-resen énekelnek.

A telet Afrika trópusi tájain tölti. A hazai állomány pontos telelőhelye még nem ismert.

Képek

Videó a kerti gezéről:

Hang a kerti gezéről:

Nézd meg ezeket a madarakat, cikkeket is!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close