Füles vöcsök

füles vöcsök

Jegyei

A füles vöcsök (Podiceps auritus) a vöcsökalakúak rendjébe, ezen belül a vöcsökfélék családjába tartozó vízimadár. Teljes hossza kb. 33 cm. Hangja trillázó, néha gágogó. A költési időn kívül csendes.

Élőhelye

A füles vöcsök nyáron az északi tajga öv vízinövényekben gazdag édesvízeiben fordul elő, de megtalálható Izlandon és Észak-Amerikában is. Telelőterületei a költőterülettől több mint ezer kilométerre
délre, Európa nyugati és déli felén vannak. Angliában találhatók fészkelő és telelőterületeket egyaránt. Télen többnyire folyókon, tengerpartok közelében, gyakran kikötőkben fordulnak elő. Hazánkban ritka téli vendég.
A tavaszi vonulás április-májusban történik, a vöcskök októberig a költőhelyeiken maradnak. A füles vöcsök mindenütt ritka fajnak számít.

Szaporodása

A füles vöcsöknél a költések májusban, júniusban, vagy néha csak júliusban kezdődnek. A párok a fenékről hoznak fel fészekanyagot és azt mutatják a másiknak és közben imponáló testhelyzeteket vesznek fel. A fészküket
mint a többi vöcsök vízinövényekből építik, a munkában mindkét szülő részt vesz. Kotlás közben is váltják egymást kb. 5 óránként.

Tápláléka

A füles vöcsök táplálékát a nyílt vízen, úszva és bukva szerzi. Főként vízirovarokat, bolharákokat, víziászkákat, csigákat, békalárvákat, és apró halakat zsákmányol, és növényeket is fogyaszt.

Képek

Videó a füles vöcsökről:

Hang a füles vöcsökről:

Nézd meg ezeket a madarakat, cikkeket is!

Szólj hozzá!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close