Békászó sas

Békászó sas

Jegyei

A békászó sas (Aquila pomarina) a madarak (Aves) osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj. Testhossza 60–65 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 135–160 centiméteres, testtömege 1100–2000 gramm közötti. A legkisebb faj az Aquila nemből, de így is nagyobb, mint egy egerészölyv. A két nem egyforma, azonban a tojók nagyobbak. Teljes felnőtt tollazatát 3 éves korban éri el. A vadon élő békászó sas átlagéletkora nem meghatározott, de a maximumot 26 évre becsülik.

Elterjedése

Európa keleti részén, a volt NDK-ban, Cseh és Szlovákiában, Romániában, a volt Szovjetunió egyes területein költ. Fészkel még Kis-Ázsiában és India egész területén.

Hazánkban elsősorban hegyvidéken, kisebb részben folyó menti galériaerdőkben, illetve a sík és dombvidékek nedves talajú erdeiben költ.

Fészkelőhely

Mindig olyan helyeken telepszik meg, ahol a közelben nedves területek, patakmeder, mocsár vagy egyéb, kétéltűekben – főleg békákban – gazdag terület található. A lombkoronaszint alsó felében fészkel, így az erdők mélyén is talál alkalmas fészkelőhelyet. Hegyvidéken szeret a hegygerinc alatt fészket építeni, de ez nem általános.

Szaporodása

Fészkelése április végétől augusztus közepéig tart. A költés kezdetét erősen befolyásolja az időjárás, illetve az élőhely tengerszint feletti magassága.

Fészkét maga építi, de előfordul, hogy a közelben levő más ragadozó madár előző évi fészkét tatarozza. Mindig a törzs mellé épít. Zavartalan helyen fészkét évekig használja. A fészek száraz gallyakból áll. A tojások lerakása előtt zöld leveles ágakkal béleli, és ezt a fiókák kirepüléséig folytatja. (Ezeket az ágakat szinte kizárólag a tojó hordja a fészekbe.)

A fészek föld feletti magassága általában legalább 15 méter. Kedveli az öreg erdőket.

A tojó az első tojás lerakása után megkezdi a kotlást, ezért a második fióka 1-3 nappal később kel ki. A kotlási idő 38-40 nap.

A hazai madárvilágban egyedüli mértékű – és ez a fajra nagyon jellemző – fiókakori agresszivitása miatt a második fióka törvényszerűen elpusztul. Az idősebb fióka részben nem engedi a fiatalabbat a táplálékhoz, részben állandóan csipdesi, gyötri, ezért az 10 napon belül elpusztul. (Csak akkor marad hosszabb ideig életben, ha hideg időjárás miatt a tojó folyamatosan melegíti őket, így a fiókák nem tudnak egymással hadakozni.) A világ szakirodalma nem ismer olyan esetet, amikor emberi beavatkozás nélkül, mindkét fióka felnőtt volna!

A fiókák kikelése utáni időszakban a tojó részben testével takarja őket, részben a fészek peremén őrködik, ezalatt a hím hordja a táplálékot. Amikor a fió-ka már tollasodik, a tojó is elhagyja a fészket és részt vesz a táplálékszerzésben.

A fióka átlag 55-57 napos korában hagyja el a fészket. A kirepült fiókát a szülők hosszú ideig kísérik, vadászni tanítják.

Táplálkozása

Mivel elsősorban patakok, vizes területek környékén vadászik, jelentős mennyiségű békát zsákmányol. Az erdőben és a mezőgazdasági területeken is táplálkozik, ezért mind az erdei, mind a mezei kisemlősök (erdei egerek, pockok, hörcsög, ürge stb.) gyakori zsákmányállatai. Egy, a Pilisben vizsgált pár a környékbeli mezőgazdasági területekről elsősorban mezei pockot vitt a fiókáknak, de volt a fészekben hörcsög is. Esetenként sok rovart is elfogyaszt.

Vonulás

Vonuló madár. Március végén április elején érkezik vissza és októberben vonul el. Néha még no-vemberben is megfigyelhetők egyes példányok, amelyek valószínűleg északabbról jöttek. Ezt a feltevést bizonyít-ja egy Rigában meggyűrűzött és Szikszón kézre került példány. A telet Dél- és Közép-Afrikában – Tanzánia, Zimbabwe, Mozambik – tölti.

Képek


Videó a békászó sasról

Hang a békászó sasról

Nézd meg ezeket a madarakat, cikkeket is!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close