Tőkés réce

A tőkés réce a házikacsa őse. A vadkacsáról egy utcát neveztek el Budapest XVII. kerületében, a Madárdombon. Fekete István ifjúsági regényében a Vukban a vadkacsa neve Tás.

Jegyei

A tőkés réce vagy vadkacsa (Anas platyrhynchos) a madarak osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe és a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. A tőkés réce testhossza 50-65 centiméter, szárnyfesztávolsága 81-98 centiméter, testtömege 750-1450 gramm. A tojó mintegy negyedével kisebb méretű és könnyebb tömegű, mint a hím.

Élőhelye

A tőkés réce Európában, Ázsia és Észak-Amerika jelentős részén elterjedt, a Kárpát-medencében ő a leggyakoribb récefaj.
Kóborló egyedei sokfelé eljutnak, így Afrikába, Közép- és Dél-Amerikába is. Az ember is segítette elterjedési területe megnövelését, mivel betelepítették az Egyesült Államok keleti részébe, a Bermuda-szigetekre, Ausztrália, Új-Zéland és Új-Kaledónia területére is. Onnan a faj sokfelé eljutott kóborlásai során, így pl. a Csendes-óceán sok szigetén is észlelték már. Betelepítették a Francia déli területek több szigetére, így a Kerguelen-szigetekre, továbbá a Falkland-szigetekre és a Macquarie-szigetre is.

Szaporodása

A tőkés réce az ivarérettséget egyéves korában éri el. Fészkelőhelyben nem válogatós, földre rakja növényi részekből és pehelytollakból készített fészkét. Sokszor már március elején elkezdi rakni 9-13 tojásból álló fészekalját, melyen 22-28 napig kotlik. A tojások zöldes színűek.

Tápláléka

A tőkés réce tápláléka változatos, főleg magvakat, növényi részeket, gerincteleneket, apró halakat és ebihalakat fogyaszt. Nem tud teljesen a víz alá bukni, ezért a madár hátsó része kiemelkedik a vízből, tótágast áll. Az állomány egy része áttelel, másik része vonuló. Vadászható faj. A legidősebb ismert tőkés réce 29 évet élt.

Képek

Videó a tőkés récéről:

Hang a tőkés récéről: