Örvös bukó

Jegyei

Az örvös bukó (Mergus serrator) a a madarak osztályának a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. Testhossza 52-58 cm, a szárnyfesztávolsága 70-86 cm, testtömege 900-1350 gramm. A tojó kisebb, mint a hím. Hegyes csőre van, mely a csúszós halak megfogására alkalmas.

Élőhelye

Az örvös bukó költ a nyugalmas tengeröblökben és a kis szigetekkel tagolt csendesebb vizű részeken, de fészkel az északi tűlevelű öv tavai és folyói mentén is. Költőterületének déli határa a Mazuri-tavaknál és a Balti tenger partjainál húzodik. Télen gyakori a Balti-tenger partjainál, a norvég partoknál és Brit-szigetek körül. Hazánkban rendszeresen, de kis számban vonul át, illetve telel, főleg a Dunántúl vizein.

Szaporodása

Az örvös bukó fészkét víz közeli üregekbe, sziklák közé, vagy bokrok alá rakja és pehelytollal béleli ki. A fészekalj 7-14 tojásból áll, melyen 26-35 napig kotlik. A fiókák 60 nap után válnak önállóvá. Ha menekülnek, a kicsinyek a víz felszínén tudnak futni.

Tápláléka

Az örvös bukó tápláléka halak, melyekre rendszerint közösen vadásznak. Az örvös bukó ritkán marad lent 20 másodpercnél hosszabb ideig a víz alatt, de ha üldözik, két percig is kibírja.

Képek


Videó az örvös bukóról:

Hang az örvös bukóról:

Szólj hozzá!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close