Kerceréce

Jegyei

A kerceréce (Bucephala clangula) a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. Testhossza 42-50 cm, a szárnyfesztávolsága 65-80 cm, testtömege 650-1200 gramm. A tojó kisebb mint a hím. A gácsér nászruhája fekete és fehér, a fejtető tollai üstökszerűen megnyúltak. Csőre mögött egy jellegzetes fehér folt látható. A tojó világosabb színezetű.

Élőhelye

A kerce réce Kanadán, az Amerikai Egyesült Államok északi részén, Skandinávián keresztül, Oroszország északi részéig megtalálható, de szigetszerűen előfordul a szárazföld tavainál is. Rövidtávú vonuló. A kerceréce hazánkban rendszeres téli vendég. Magyarországi fészkelését először 2002-ben bizonyították, amikor Sajóörös határában figyeltek meg egy fiókáit vezető tojót.

Szaporodása

A kerceréce odúlakó, fák üregeiben és lehetőleg víz közelében fészkel, de néha a parttól 1,5 km-re tud csak megtelepedni. Bepréseli magát a fekete harkály 9 cm átmérőjű odújána is, de nem telepszik meg olyan üregben, ahol a bejárat átmérője több mint 25 cm. A fészekalj 6-11 tojásból áll, melyen 30 napig kotlik. A fiókák 60 nap múlva válnak csak önállókká.

Tápláléka

A kerceréce tápláléka főként állati eredetű, rovarokkal és azok lárváival, puhatestűekkel és rákokkal táplálkozik. Táplálékát, akár 8 méteres mélységben, kövek alatt keresgéli és többnyire 30 másodpercig marad odalent. A hazánkban telelő kercerécék főként vándorkagylókat esznek.

Képek


Videó a kercerécéről:

Hang a kercerécéről:

Szólj hozzá!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal további használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tájékoztató

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close