Dankasirály

Jegyei

A dankasirály (Chroicocephalus ridibundus) a madarak (Aves) osztályába, a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a sirályfélék (Laridae) családjába tartozó faj. Besorolásuk vitatott, az újabb kutatások helyezték ebbe a nembe, egyes rendszerek még mindig a Larus nembe sorolják Larus ridibundus néven.

Élőhelye

A sarki tájak és a déli félszigetek kivételével csaknem egész Európában költ. Fészkel Szibériában is.
Hazánkban természetes tavak és halastavak mentén vagy azok szigetein sok helyen fészkel kisebb-nagyobb telepekben. Természetes és mesterséges tavaink nádszigetein, szigetein, székisásfolto-kon, zsombékon költ. A fészket vízzel vagy mocsárral körülvett nád- vagy kákacsomó-kon, zsombékokon, nádtörmelékhalmon, esetleg a talajon építi.

Szaporodása

A dankasirály április végén már fészkeléshez kezd. Májusban vagy június elején általában teljes a fészekalj.A fészket növényi szárakból és náddarabokból mindkét szülő építi. Az alkalmas fészkelési hely kiválasztását sok civakodás előzi meg. Április végén kezdődik a költés.Korom-szigeten (szegedi Fehér-tó) 1964-ben a talajon levő 3000-3500 dankasirályfészek egymástól átlag 70 cm-re volt. A fészek-építés a nádcsomók, csalán letördelésével, letaposásával kezdődik; káka, sás, szalma és egyéb anyagok összehordásával folytatódik, és a fészekmélyedés bélelésével fejeződik be. A vízállás emelkedése miatt úszó fészke is lehet.
A fészekalja 2-4, általában 3 tojásból áll. A kotlási idő 18-24 nap. A szülők felváltva kotlanak. A déli órákban a tojásokat a nap melegére bízzák. Ott, ahol a fészket víz veszi körül, a fiókák szívesen kimásznak a fészekből, az apró szigeteken és a szárazföldön futkároznak. A szülők vigyáznak a fiókákra. Ha ragadozó madár vagy dolmányos varjú jelenik meg, csapatban támadnak rá, még a kotlók is elhagyják fészküket. (A közeledő embert is megtámadják.)

Tápláléka

A dankasirály a fiókákat szinte kizárólag rovarokkal nevelik fel.Röptében fogja a cserebogarakat, rozsszipolyt, gabonapoloskát. A burgonyabogarat is felszedi. A fiókáknak főleg a környező mezőgazdasági földekről hordja a táplálékot. A szántó traktor után összeszedi a pajorokat.

Képek


Videó a dankasirályról:

Hang a dankasirályról:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.